måndag 9 januari 2012

Konstig Lundell i Kivik

Man skulle kunna tro att en peron  som Ulf Lundell vore mer öppensinnad än vad hans krav på att en skulptur ska söka bygglov visar...
För er som missat det så har Lundellsom den enda grannen till Kivik Art Center drivit en rättsprocess med invändningar mot att ett konstverk av Antony Gormley och David Chipperfields ska omfattas av plan- och bygglagen och alltså kräva bygglov och att närboende ska få yttra sig i ärendet. 

I december rapporterades det i all sköns media att Lundell "vunnit striden" i och med att Högsta förvaltningsdomstolen inte kommer att ta upp överklagandet på  Kammarrättens beslut att skulpturen behöver bygglov. Därmed skulle Simrishamns kommun och Kivik Art Center tvingats se verket som en byggnad. 
Antony Gormley och David Chipperfields skulptur är en
sexton meter hög betongskulptur men syns inte fast man letar!   
I våras när jag var till Österlen var  Kivik Art Center inte öppet för säsongen än och nu är det stängt för säsongen. Jag var dock intresserad av att se det "störande" konstverket, så därför for vi mot Kivik Art CenterSkylten var dock nedtagen men vi åkte runt länge för att få syn på den. En sexton meter hög betongskulptur som stör grannarna kan ju inte bara förvinna för att det är stängt. Jag läser dock i en recension av verket från 2004. när det presenterades att "Ingreppet hade kunnat vara aggressivt, men  Gormleys och  Chipperfields strikta betongblock --- smälter överraskande väl in i naturen. Först när stigen mjukt rundar den stigande höjden ser jag den sexton meter höga installationen som reser sig bland ekarnas stammar. " Inte underligt att vi inte fick syn på den m a o! 

Underligt är det däremot att  Lundell "klagat på att den störde hans utsikt så mycket att han kämpat för att få bort den.  Enligt Eva Fristedt är ju "Konstnärerna --- engelsmän och har ingen aning om vem Ulf  Lundell  är. Skulpturen ligger ungefär 500 meter från hans gård och man skönja taket på hans hus från utsiktstornet, --- Hon menar att grannarna är viktiga för Kivik Art och därför flyttade man förra året ett av konstverken, en betongram, efter" Lundells första klagomål. Han tycks vara väldigt "lättstörd". I hans senaste bok Allt är i Rörelse störs han även av grannbondens koägg gården bredvid. Man kan ju tycka att sådana hör hemma på landet.. Jag håller verkligen med Sune Nordgren om att Lundell " är en sur gammal man som fått en noja."

Retar nojig surgubbe, bild från www.eslared.se

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: