torsdag 26 januari 2012

Bättre koncentration och minne med bröd

Läser i DN att forskare vid Lunds universitets Antidiabetic Food Center funnit att fiberrikt bröd till frukost  ger bättre koncentration och minne ända till lunch, medan vitt bröd däremot gör att vi presterar sämre.
Danskt rådbröd är fiberrikt och har lågt GI
"– Vi kan påverka vår mentala förmåga och vårt minne under hela förmiddagen genom att äta fiberrikt bröd på morgonen. Inte ens direkt efter frukost är det någon vinst med att ha ätit vitt bröd utan fiber. Det höjer blodsockret för högt, och det gynnar inte vår prestationsförmåga, säger Anne Nilsson, som är forskare vid  Lunds universitets Antidiabetic Food Center" till DN.

"Hon har tillsammans med sina kolleger låtit fyrtio friska kvinnor och män i åldrarna 49–70 år vid olika tillfällen utföra två test efter att ha ätit vitt bröd respektive fiberrikt bröd.
Testen utfördes flera gånger under fyra timmar efter frukosten.
Det ena testet undersökte arbetsminnet, det vill säga korttidsminnet. Det andra testet undersökte koncentrationsförmåga och uppmärksamhet. Forskarna såg att resultaten blev betydligt bättre när deltagarna hade ätit det fiberrika brödet.
– Då presterade de i snitt åtta procent bättre. Det låter kanske inte så imponerande, men det kan betyda mycket när man till exempel löser svåra uppgifter eller kör bil. Skillnaden blev som störst ungefär två timmar efter frukosten, säger  Anne Nilsson , som presenterade den ännu opublicerade studien på måndagen.
Kolhydraterna i brödet bryts ned till glukos, ett slags socker som snabbt förs ut i blodet. Hjärnan använder blodsockret som bränsle för att fungera. Kolhydraterna i fiberrika livsmedel ger en långsam och långvarig höjning av blodsockret. Den nya studien visar alltså att hjärnan tycks fungera bättre om blodsockret inte stiger för snabbt." Alltså att det har lågt GI!
Ytterligare en anledning att äta fiberrikt bröd med  lågt GI!

Inga kommentarer: