fredag 15 juli 2011

småflugor

De småflugor som brukar irritera i köket är nog av samma sort. Banan- och tomatflugor är i a f samma sak och dem blir man av med genom ett gammalt husmorstips. Du ska då hälla en droppe diskmedel i vinäger så lockas de av doften men drunknar, eftersom ytspänningen försvunnit (av diskmedlet)!
bild lånad från webben
Voìla, så har du ett flugfritt kök inom några timmar!

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag blir inte av med mina trots två skålar med vinägervatten diskmedel. Det är massor med flugor i och runt ikring och så fort vi har varit ute är det en svärm runt diskhon, har städat o tagit bort sopor spolat hetvatten men inget hjälper, var kommer de ifrån har ingen frukt framme längre, blir snart tokig.
eva

Lyckans Smed sa...

Besvärligt! Det låter som om det skulle vara blomflugor, eftersom du inte har någon frukt i köket (egentligen heter de sorgmyggor) och oftast kommer de från krukväxterna.
Då har jag ytterligare tre tips du kan pröva:

Till att börja med är det inte "vinägervatten" du ska ha, utan REN vinäger som du droppar i lite diskmedel, men det kanske är så du gjort?

Nåväl, det andra du kan testa är att gillra en ännu sötare fälla:
blanda 2 delar vinäger, en del sirap och 1 droppe diskmedel (utan ammoniak) i en liten flaska eller skål (gärna en skål med gul färg på insidan, för flugorna dras till gult). Ställ i närheten av där det är mest flugor så lockar blandningen till sig flugorna som tar sig ner i flaskan och fastnar där/ eller drunknar pga ingen ytspänning av diskmedlet

En annan variant som väl iofs är mer förebyggande är att sätta ner tre tändstickor i varje blomkruka med "svavlet" neråt i jorden. Blomflugorna dör då av svavlet, som de inte tål inom ca 1 v. Försök att samtidigt se till att jorden torkar upp ordentligt så att fluglarverna och äggen också dör!

Slutligen så nödlösningen, vilket är att lägga ett par fimpar i vattenkannan du vattnar blommorna med och låta det stå och dra sig. Flugorna dör nämligen av också av Nikotin, men mycket fortare än oss. Använd dock inte för mycket fimpar/nikotin, blommorna är även de känsliga mot dessa ämnen och kan också dö på köpet. Ingen hit för oss som inte röker m a o, menvad gör man inte för att bli kvitt odjuren?!
Lycka till, Eva!
/*