måndag 18 juli 2011

Hjälpsamma ansiktuttryck

DN skrev i lördags under rubriken Leendet gör dig bättre på att läsa känslor om ny forskning vid Karolinska institutet som visar att personer som inte ler själva blir sämre på att läsa av andras känslor.
– De har svårare att skilja på ett äkta och ett falskt leende, säger Andreas Olsson institutionen för neurovetenskap.

Är detta mitt leende äkta eller falskt? Om du
själv ler blir det enklare för dig att bedöma det!
Jag skulle dock vilja vända på det och säga att först när vi själva visar känslor kan vi även avläsa andras.Våra ansiktsuttryck  påverkar även vår emotionella förmåga och alltså konsten att läsa av andras sinnesstämningar. I en ny studie av en amerikansk forskare vid Blaise Pascal-universitetet i Frankrike fick ett antal försökspersoner hålla en penna i munnen för att sitta stilla och inte röra sina ansiktsmuskler. De fick sedan se bilder på en försäljare som log och resultatet visade att de hade sämre förmåga att bedöma om leendet var äkta eller falskt. 
Forskningen presenterades under veckans stora internationella socialpsykologiska konferens i Stockholm.
– Man är mer empatisk när man kan röra sina ansiktsmuskler. När man ler aktiverar man delar av hjärnan som också aktiveras när någon annan ler. Blockerar man den här typen av imitation så använder man sig av annan information för att bedöma personer, säger Olsson 


All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

2 kommentarer:

Maya sa...

Du var alla fall snygg på bilden!!!

Lyckans Smed sa...

Tack, snälla Maya!
/*