torsdag 21 juli 2011

Blomflugor

Efter mitt inlägg om småflugor fick jag en kommentar om massor med besvärliga flugor, som så fort kommentatorn har varit ute svärmar runt diskhon.  Hon hade testat allt; två skålar med vinägervatten med diskmedel, städat, tagit bort sopor och spolat hett vatten men inget hjälpte. Detta trots att ingen frukt fanns framme längre.
Blomfluga på bild från www.bioresurs.uu.se
Jag svarade då att det låter som om det skulle vara blomflugor eftersom ingen frukt finns i köket (egentligen heter de sorgmyggor) och oftast kommer de från själva krukväxterna. Antingen för att de helt enkelt blivit torra eller så har de smittats av flugor som flugit in genom fönstret. Blomflugor är lite annorlunda än vanliga småflugor eftersom de gärna försöker härma getingar, honungsbin eller humlor. De liknar alltså insekter som kan stickas och som därför undviks av många fåglar och andra djur och därför inte behöver vara särskilt oroliga av sig. 
Mot blomflugor har jag ytterligare tre tips du kan pröva:


Till att börja med är det inte "vinägervatten" du ska ha, utan REN vinäger som du droppar i lite diskmedel, men det kanske är så du gjort?

Nåväl, det andra du kan testa är att gillra en ännu sötare fälla:
blanda 2 delar vinäger, en del sirap och 1 droppe diskmedel (utan ammoniak) i en liten flaska eller skål (gärna en skål med gul färg på insidan, för flugorna dras till gult). Ställ i närheten av där det är mest flugor så lockar blandningen till sig flugorna som tar sig ner i flaskan och fastnar där/ eller drunknar pga ingen ytspänning av diskmedlet

En annan variant som väl iofs är mer förebyggande är att sätta ner tre tändstickor i varje blomkruka med "svavlet" neråt i jorden. Blomflugorna dör då av svavlet, som de inte tål inom ca 1 v. Försök att samtidigt se till att jorden torkar upp ordentligt så att fluglarverna och äggen också dör!

Slutligen så nödlösningen, vilket är att lägga ett par fimpar i vattenkannan du vattnar blommorna med och låta det stå och dra sig. Flugorna dör nämligen av också av Nikotin, men mycket fortare än oss. Använd dock inte för mycket fimpar/nikotin, blommorna är även de känsliga mot dessa ämnen och kan också dö på köpet. Ingen hit för oss som inte röker m a o, men vad gör man inte för att bli kvitt odjuren?! 
Lycka till!

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: