lördag 16 juli 2011

Björn Berg i Hackås, Stockholm och DN

Igår tog jag mig äntligen till  Hackås Maskin & Kultur, vilket inte är det lättaste när man inte har bil, även om man har en mor som växte upp i Östnor. Det var tidigare bl a DN-illustratören Björn Bergs utställning som t o m lockade henne.
För de flesta är väl Björn Berg mest känd som illustratören som präntade in bilden av Astrid Lindgrens Emil i Lönneberga och Alf Pröysens Teskedsgumman på våra näthinnor, ung som gammal. Kajsa Willemark och Rolf Anderzon driver Hackås Maskin & Kultur, som är en osannolik kombination av maskinfirma och kombinerat galleri och ramverkstad, sedan 2009. (Kulturliv à la glesbygd'n...I april släpptes deras praktverk Från New York till Lönneberga – en bok om Björn Berg och det är utifrån den utställningen, som innehåller hela 42 teckningar, målningar och illustrationer av Björn Berg, blev till.
utställningen visar även verk ur Bergs
tidiga arbeten med bl a mindre lyckade
perspektivstudier av en järnspis
Hackås Maskin & Kultur finns
i Gärde gamla skola i Hackås
Det är fantastiskt att se, läsa om och uppleva Bergs enorma och pricksäkra produktion, även om bara en ytterst liten del av den finns i Hackås. Björn Berg är sannerligen aktuell, kanske just tack vare Willemarks och Anderzons bok (?); förutom denna utställning visas Stockholms Stadsmuseum utställningen Björn Berg i Stockholm t.o.m14 september. Dessutom publicerade DN söndagen 10 juli en helsida med titlarna Den frenetiske målaren och Lotta Olssons krönika Karln var en glimt i ögonvrån hela han om  Björn Berg
Hackås kyrka är vacker och där gifte sig
både mina föräldrar och min syster
När vi befann oss i Hackås begav vi oss även till kyrkan och kyrkogården, där nästan hela min morfars familj ligger. Vi passade även på att fika i församlingsgården och gladdes åt att där bli del av juryn i en tårttävling!
Tårttävlingen blev en glad
överraskning särskilt för
barnen!
Min lördags-njutning: en redig
Bloody Mary, sol, boken på 
balkongen och med Piaf på stereon


All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: