fredag 8 juli 2011

Aloe Vera

Aloe Vera är en helt fantastisk växt, särskilt om man blivit bränd av solen. Jag har nämnt den tidigare i samband med lavendel, men den förtjänar verkligen ett eget inlägg så mycket god hjälp som man kan ah av den! Så här ser det ut i mitt fönster när jag satt fram några av mina Aloe Vera-produkter framför växten. Från vänster en skön handkräm från Mildness ,  underbar AloeVera gel med jojobaolja från Lugnets Naturprodukternagelbandskräm från Sally Hansen och längst till höger fantastiska Nature's Aloe vera cream som mor brukar köpa till mig på Canarias. Alla doftar gott och rekommenderas varmt!:
Aloe Vera är en mycket lättskött och torktålig växt som mycket sällan 
drabbas av skadedjur eller sjukdomar. Den avsöndrar syre och absorberar
koldioxid nattetid, vilket gör den lämplig i sovrummet! På sommaren vill Aloen
ha rikligt med vatten, men den ska torka upp ordentligt mellan vattningarna.
Vattnas mindre under vintern, men ändå så att den förblir dekorativt grön .
Användandet av Aloe Vera går som en röd tråd genom historien och människor i vitt skilda kulturer har använt Aloe Vera till husbehov. Aloe Vera är känd sedan tusentals år och Hippokrates, som brukar ses som läkekonstens fader, ansåg Aloe Vera vara en av de allra främsta medicinalväxtarna. Den hör till den kinesiska örtmedicinens mest allmänverkande plantor och återfinns även i andra kulturer, där det varit tillräckligt varmt och torrt för att den kunnat växa, såsom exempelvis inom indisk och indiansk läkekonst. I det gamla Egypten var Aloe Vera så högt uppskattad att det sägs att Kleopatra använde den bl a för sin skönhets skull.
Även här i Sverige har Aloe Vera en liten historia då den på 1930-talet användes på sjukhusen för att behandla brännskador som uppkom i samband med röntgenstrålning. I modern tid har mycket av kunskapen runt nyttoväxterna försvunnit, men nu ökar intresset världen över för hälso- och livsstilsfrågorna. 

Aloe Vera ska bl.a lindra följande problem:
Acne, Solsveda, Insektsbett, Torr hud, Eksem, Muntorrhet, Lindriga brännskador, Irriterad hud, Mjäll, Träningströtta muskler och leder, Torrt och skadat hår, Stela leder, Halsbränna, Förstoppning, Matsmältningsproblem, Förkylning, Orolig mage och Trötthet. Vidare:

Insektsbett, solsveda och lindriga brännskador: Aloe vera-gel dämpar svullnader och lindrar smärta och irritation. Badda med gel tills svullnaden går ner. Lägg på omslag vid brännskada.
Reumatism: Juice med saft från 
Aloe Vera sägs lindra smärtorna i lederna, tack vare kombinationen av inflammationsdämpande och enzymneutraliserande ämnen. Drick juice morgon och kväll.
Magkatarr, förstoppning och andra magproblem: Juice med växtsaft stimulerar läkningen hos magsäckens och tolvfingertarmens slemhinnor. Saften minskar samtidigt produktionen av magsyra. Drick morgon och kväll. Resultatet kan dröja några veckor.
Psoriasis: 
Aloe Verakräm gör enligt kliniska studier huden lenare och mjukare hos patienter som lider av psoriasis. En kombination av kräm och juice rekommenderas – juice dagligen, i förebyggande syfte, och kräm utvärtes vid behov.
Eksem: Kräm och salva med saft från 
Aloe Vera kan läka eksem och gör huden mjuk och smidig. Produkterna används som vid psoriasis. Byt eventuellt ut krämen mot gel, om huden är fet.
Träningströtta muskler och leder: Ett särskilt liniment kan ge snabb lindring när det smörjs in i huden.
Torrt och skadat hår: Örtshampo och örtbalsam med saft från Aloe Vera sägs reparera hår som är torrt och sprött. Produkterna ska användas dagligen och masseras ner i hårbotten för att ge bästa resultat.
Torra fötter och armbågar: Några produkter på marknaden är framställda för trötta och ömmande fötter.
Används i fotbad eller appliceras direkt. Hjälper även mot torra armbågar, knän och händer.
Torr hy eller akne: Fuktighetskräm med saft från Aloe Vera sägs göra huden smidig och mjuk. Appliceras efter sedvanlig rengöring. Andra produkter används specifikt för rengöring av ansiktet. Vid akne rengörs huden morgon och kväll. Badda blemmor med ren Aloe Vera-saft.
Torra händer och torr kroppshud: 
Använd lotion med Aloe Vera mot grov och torr hud på hela kroppen.

All anledning att lära känna Aloe Vera bättre, med andra ord!

Inga kommentarer: