måndag 30 september 2013

Soppa av rödgul trumpetsvamp

Så här på hösten är det så gott med allt färskt som vuxit i trädgårdar, på ängar och i skogen. På Jämtens marknad köpte jag rödgul trumpetsvamp av några driftiga thailändskor, som jag gjorde riktigt god soppa av.
Svampoppa 4 port
1 l kantareller pensla bort jord etc med t ex torr bakpensel och skär i mindre bitar. Lägg så i tjockbottnad kastrull och låt all den egna vätskan koka in så att det börjar klicka i svampen.
smör 
2 sharlottenlökar
Klicka i smör i kastrullen, finhacka löken och fräs den med svampen tills den blivit genomskinlig.
2 grönsaksbuljongtärningar 
8 dl vatten
Smula i buljongen och häll  över vattnet. Låt koka under lock i 15 min.
2 dl grädde 
2 msk mjöl 
Rör mjölet slätt i grädden och tillsätt i soppan, som sedan får sjuda i ytterligare 5 min på låg temperatur.
Smaka av med Salt
peppar
timjan 
sherry före servering och njut med gott bröd och ost!

1 kommentar:

Unknown sa...

Gott, gott, gott!!!