torsdag 5 september 2013

Färdigt!

Efter två år är far och mor äntligen klara med sin trädgård och renovering nu och har bara några mindre saker, som byggande av bastu och ny toalett kvar att göra i huset i Simrishamn.
När jag varit här nu har jag hjälpt till med att lägga sten på flera ställen i trädgården och att plantera.
Greta trivs så oerhört bra och känner igen det mesta från mitt barndomshem
Altanen jag hjälpte till att glasa in i juni är så här fin, nästan som ett växthus dagtid.
Och eftersom där finns både TV och ett matbord är det perfekt att vara där också kvällstid, för middagar osv.
Den mörka trappen ned till källaren är nu vitmålad med pärlspont och med ett stort fönster upptaget. I fönstret hänger Karin Blixens utsmyckning från Rosendahl i design av Ole Kortzau. En rosenbuske utanför pryder fönstret under dagtid.
Här växer det så det knakar, till skillnad från alla mer eller mindre lyckade experiment för att knäcka odlingszoner i Brunflo.
Det sista på huset är nu också målat, dvs den inglasade altanen. Det är samma färger som de hade i Mörtsjön, något inspirerat av Wilhelm Peterson Bergers färgsättning av Sommarhagen.
Eftersom min rosa klematis tyvärr dukade under i somras köpte jag en liknande, vid namn Nelly Moser när jag fann en för under hundralappen här.
Den blommar två gånger här i Skåne, medan min tidigare bara blommade sent i september. Den här nya har jag vinterplanterat i mors rabatt här.
Nelly Moser ska blomma tidigt. Ja, i Skåne ska den alltså t o m blomma två gånger. Min  tidigare blommade dock först i september, men  då desto mer. Nu är ju försommaren sällan särskilt varm i södra Norrlands inland så där blommar den nog knappast mer än en gång...

Inga kommentarer: