söndag 29 september 2013

Marknadstider

Nu är det verkligen en massa marknader på gång. Det är höstmarknad på Stortorget i min lilla stad sedan i torsdags till igår.
Åre har sin fina höstmarknad öppen sedan i fredags t o m idag och Maja och jag var dit igår, precis som vi var ifjol
Av bilkön förstår du nog att vi inte direkt var ensamma om det. Många från stan, liksom från Norge och Stockholm trängdes och ¨lät sig väl smaka i alla stånden.  "Det Goda Jämtland" kallas projektet med massor av lokala matproducenter på plats under marknaden.
När vi åkte förbi Brattland passerade vi Anna Cronhedens snygga kraftledningsstolpe Asymmetrisk tvåsamhet – tillsammans följs vi åt. Jag hade tänkt besöka hennes ateljé, men det var inte möjligt att ta sig fram genom marknaden med bilen så det får bli vid ett annat tillfälle.
Åre Höstmarknad skedde första gången 2005, då den hade 8 000 besökare och ifjol kom cirka 20 000 dit. Det har verkligen blivit till en folkfest med mycket hantverk, lokalproducerad mat och en väldigt gemytlig stämning.
Maria Luksepp hade ett stånd med sina fina keramik och även Anniki Andersson sålde keramik så kulturinslagen är fler än i fjol.
Till lunch åt vi en härlig tallrik raggmunk med sylt och fläsk. Vi gjorde först missen att ställa oss i kö för Kantarelltoast med västerbottenost och friterad camembert med hjortronsylt. Den kön rörde sig knappt framåt eftersom bara en man stod och gjorde allt. Raggmunken gick dock fort att få eftersom de stektes som "på löpande band".
Vi blev så genomkylda i väntan på maten att vi sedan åkte till Kretsloppshuset i Mörsil för att tina upp inomhus med en stor varm kopp te. Titta vilka vackra bordsprydnader där finns med pumpor och nypon.
Fast det egentligen inte var så kallt så såg även hönorna utanför Kretsloppshuset frusna ut.
Chokladfabriken i Åre fick också ett besök av oss och många andra tillresta för marknaden, just här är dock rummet helt folktomt. 

Inga kommentarer: