fredag 23 november 2012

Skrattande försvar

I tisdags skrev Sanna Torén Björling något oerhört tänkvärt i DN, som du kan läsa här. Nämligen att det bästa sättet att bemöta härskartekniker är med vass humor.

Hon inleder artikeln med en scén ur filmen Erin Brockovich: " 'Eftersom jag saknar både hjärna och juridisk kunskap åkte jag helt enkelt dit ut och utförde 634 sexuella tjänster. Så nu är jag ganska trött.' Julia Roberts som Erin Brockovich ler mot den slipsklädda delegation som just har undrat hur hon burit sig åt för att få de fullmakter som krävs för en rättslig process i tidernas miljöskandal. Herrarna tystnar besvärat."
skrattande indiskor i Mumbai för 11 år sedan
Visst är det så, men det är faktiskt inte bara när det gäller härskartekniker som självironisk humor funkar, I och med att vi skrattar med någon innebär det att vi tagit till oss och lärt oss av det vi skrattar åt. Det är ett knep som exempelvis Dalai Lama använder sig av när han presenterar sådant som utan humorn skulle låta osannolikt i västerländska öron.

Skratt är alltså inte bara bra för vår hälsa, utan är också ett utmärkt sätt att övertyga omärkligt. Något Dr Madan Kataria lärde mig när jag besökte honom i november 2001.

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: