Igår var det dags för ytterligare ett steg i
chokladens segertåg för vår hälsa. Då hade nämligen
DN mer än en halvsida med rubriken
Klara mörkret med choklad och socker.
"Höstmörkret påverkar de flesta. Vi blir tröttare slöare och mer inåtvända. Men lagom till första advent ser det ut att bli minusgrader i hela landet. Och kanske gör till och med lite snö södra Sverige något ljusare" inleds artikeln hoppfullt.
|
DN igår Klicka gärna på bilden så öppnas en större bild så att du kan läsa det som står |
Torbjörn Åkerstedt, som är professor i stressforskning vid
Stockholms universitet och
Karolinska institutet hjälper till med förklaringen. "Flera studier visar på att vi blir tröttare, mer inåtvända och slöare vid den här tiden på året. Mörkret rubbar
melatoninnivåerna vilket gör att vi blir mer trötta och mosiga.---För att få kroppen med på noterna är det bästa att få ljus på morgonen. Ett annat bra sätt att hålla sig pigg under vintern är att äta kolhydrater och sötsaker, enligt
Åkerstedt:"
– Vi behöver snabba sockerdoser,
choklad är bra. Man får en lätt knarkliknande effekt av att äta
choklad. Sedan kan ju det i och för sig ha negativa effekter på andra områden." Alltså som med allt annat gäller att inte överdriva, utan vara lagom.
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar