fredag 2 november 2012

Orsaks-sambandet!

I dagens DN skriver Susanna Birgersson ett intressant inlägg, som jag gärna vill hjälpa henne med och rätta till faktum. Så här skriver hon under rubriken Världens lyckligaste folk: "Världens lyckligaste folk ○I rankningar över var människor är lyckligast brukar Danmark vinna. Mycket kan säkert sägas om dessa mätningar – vad de mäter och vad de inte mäter – men de säger onekligen något om hur människor värderar sin tillvaro.
dansk lycka och kärlek i ett i
Köpenhamn förra julen
Även i en annan rankning placerar sig Danmark i topp, nämligen i fråga om kultur konsumtion. av alla pengar som danskarna spenderar lägger de 5,5 procent på sådant som böcker, film, teater och konsertbesök. Det är nättidningen euobserver.com som berättar om européernas kulturvanor. Något orsaks-samband har ej härigenom belagts. men låt oss betrakta det som ett tänkvärt sammanträffande." 
ur dagens DN Klicka gärna på bilden så öppnas en
större bild så att du kan läsa det som står
Därför vill jag passa på att uppmärksamma  om de samband som faktiskt bevisats gång på gång och som jag skrivit om flera gånger. T ex att Kultur gör oss friskare, vilket på många plan innebär just lyckligare. Dessutom har det tidigare i själva DN skrivits om Kultur för hälsans skull. Det har också rapporterats om att vi i Norden är lyckligast, pga bl a en kultur i Norden att göra varann tjänster och gentjänster. Det utvecklar kärlek, som är det viktigaste för vår lycka enligt australiska forskare. Kulturellt skapande är också kreativt, vilket är bevisat viktigt för vår lycka. Så nog finns det efterfrågade sambandet mellan  kultur och lycka alltid. Birgersson skulle inte ha behövt leta längre än i DNs eget arkiv efter det! I mitt eget lyckobibliotek finns också massor av bevis på sambandet mellan kultur och lycka


Inga kommentarer: