torsdag 17 mars 2011

"lura" dig smartare

En studie på japanska män visar att en 20 minuters eftermiddagslur  ökade både deras mentala förmågor och självförtroende. Man frågade sig helt enkelt varför katter sover och kom fram till svaret "för att de kan"(!) och det kan ju faktiskt ofta även vi. Särskilt gärna efter en natts störd sömn, vilket försämrar våra mentala förmågor. Man kan tydligen "ta igen" nattsömn enligt denna studie med en 20-minuters lur på eftermiddagen.

en studie på Berkleyuniversietet i Kalifornien  fick 44 personer komma till ett sömnlabb, där de fick i uppgift att memorera 100 namn och ansikten. Därefter mätte forskarna hur väl testpersonerna kunde komma ihåg namnen och matcha dem till rätt bild. I en andra omgång fick hälften av testpersonerna sova i en och en halv timme mellan klockan 14 och 16:30. Medan personerna sov mättes deras hjärnaktivitet. Resterande halvan av testgruppen fick under tiden göra vanliga vardagssysslor, varpå de alla fick göra samma test som tidigare.
Resultatet? De som inte sovit middag hade ett 12 procent sämre resultat än testpersonerna som tagit en tupplur. Och inte nog med det, de som sovit hade till och med ett 10 procent bättre resultat än när de gjorde testet första gången. Forskarna tror att det beror på att hjärnan under sömnen överför information från korttidsminnet till långtidsminnet och att vi därför kan tillgodogöra oss ny information efteråt. Egentligen är det inte så konstigt med tanke på att trötthet gör dig både sentänkt och t o m kan vara trafikfarligt pga den bristande uppmärksamheten.
en tupplur över datorn är väl knappast att rekommendera, men...
Tupplurar verkar dock inte vara någon universalmedicin; enligt psykiatriprofessorn Sara Mednick vid University of California i San Diego betyder Matthew Walkers (vid Berkeley University i Kalifornien i USA)  undersökning inte att alla bör ta en ”siesta”. En del personer, som exempelvis jag,  har en tendens att bli groggy och desorienterade när de vaknar. Det kan bero så kallad sömntröghet.

Inga kommentarer: