fredag 10 december 2010

Upprättelse av Husmodern

Jag känner mig tacksam över att tiden äntligen är så mogen att "Underbara" Clara Lidström (vars blogg jag följer och länkat till i rosa) börjar sända programmet Husmorsskolan i Sveriges Radios P1 efter jul.

I sitt program vill Clara, som den samtida feminist hon är, "lyfta fram och uppvärdera något av den stora kulturskatt som vår mormor och farmorsgeneration besitter". Underbart att generationers kvinnliga kunnskaper äntligen tas på så stort allvar och inte bara avfärdas som "kärringgöra"! De hemligheter generation efter generation av kvinnor delat med sig av till sina döttrar har i hög grad gått förlorad idag. Mycket pga "frigörelsens" avfärdande av dem som "gammelmodiga och fängslande". Jag förstår väl att dagens 60-åringar som sett sina mödrar kämpa vid spisen inte själva ville gå i "den fällan". Det de inte själva tänkte på var hur de därigenom nedvärderade all den kunnskapen, som varit livsnödvändig i hundratals år.

Tack och lov har jag och mina systrar haft en oerhörd nytta av allt vi fått lära oss av mor och farmor, men ändå känner jag av stora "kunnskapsluckor". Jag tycker det är fantastiskt kul och nyttigt att lära mig hur man t ex förr rengjorde miljövänligt och enkelt. Ser därför verkligen fram emot Husmorsskolan, tack Underbara Clara!
Rosie the Riveter den amerikanska "idealkvinna" som
representerar de amerikanska kvinnor som jobbade
 i fabrikerna under andra världskriget. Hon ses som
en feministisk ikon i USA, där kvinnor då behövdes
desperat i arbetslivet för att det skulle fungera.
All rosa text, utom denna, är länkar vidare till det som nämns i texten!

2 kommentarer:

underbaraclara sa...

Tack själv hörru för ett fint inlägg och stöd:)

Lyckans Smed sa...

Underbart glad blir jag, över att UnderbaraClara lagt märke till mig!¨
/*