fredag 10 december 2010

att lura sig själv

I Rapport imorse berättades det med glädje om att den vetenskapliga tidskriften Science i veckans nummer skriver om hur man kan lura hjärnans belöningssystem. Genom vetenskapliga experiment har det visats att man kan lura belöningssystemet att producera lyckohormoner bara genom att fantisera om att t ex äta choklad. På så sätt slipper man äta den och kan få njutningen av chokladen av att bara livligt föreställa sig hur den känns och smakar. Hjärnan är det av våra organ jag aldrig upphör att fascineras av!
hjärnans belöningssystem
Men det innebär å andra sidan att man lurar sig själv på upplevelser man inte kan föreställa sig. Det vore intressant om man t ex kunde bygga muskler genom att föreställa sig att man tränar dem. Det skulle ju spara en väldig massa tid...
Problemet är bara att man ju inte får några nya erfarenheter om man lever sitt liv genom att fantisera om att leva det... Är det egentligen nåt att glädja sig åt?
Om man nu vill dra in på just chokladätandet är mitt råd istället att äta EN bit långsamt och verkligen njuta av varje tugga, av färgen och doften av den. På så sätt lurar man inte sig själv, utan tjänar istället på att få ut mer njutning. Dessutom är man en upplevelse rikare!

Inga kommentarer: