tisdag 28 december 2010

Härifrån till Burt Lancaster

Kanske ni såg Härifrån till Evigheten härom natten? Tyvärr gjorde inte jag det, men eftersom jag har filmen tycker jag inte att det någon katastrof, fast jag  tycker det är väldigt synd att inte fler fick möjlighet att njuta av den.

Burt Lancaster har varit en av mina största idoler sedan jag som barn fastnade för Den Röde Piraten, som vi hade på video och jag och en kompis såg om och om igen tills vi kunde alla repliker. Faktum är att den enda film som kan mäta sig med Den Röde Piraten i det avseendet är Ivan Hoe, som vi nog såg nästan lika ofta. Jag ser därför fram emot Nyårsdagen kl 15,15...

Det som framför allt fick mig att fastna för Burt Lancaster är hans fantastiska livsöde.  Han växte upp i det tuffa slumdistriktet East Harlem på New Yorks Manhattan och brukade skoja om att han lärde sig slåss innan han lärde sig att gå... Han hoppade av sina högskolestudier till gymnastiklärare vid New York University för att uppträda som akrobat Kay Brothers circus, med partnern Nick Cravat. Dessa två hade vid 9(!) års ålder blivit vänner och börjat träna både akrobatik och skådespeleri ihop. Cravat var Lancasters medspelare i många filmer, bl a Trapetz från 1956. Under andra världskriget tjänstgjorde han i Nordafrika och Italien. Väl återkommen i USA upptäcktes han av en slump 1945 i en hiss av en scenproducent och fick en roll i teaterpjäsen The Sound of Hunting. Pjäsen lades ned efter tre veckor men det var tillräckligt för att Lancaster skulle bli "upptäckt" av Hollywood. Filmdebut 1946 i Hämnarna, som gjorde honom till stjärna över en natt. Han kom sedan dess att spela såväl äventyrs- som karaktärsroller och kom att bli en av Hollywoods största stjärnor och kanske den mest respekterade bland filmkritikerna. Han hade alltid god nytta av sin cirkustränade fysik. Hans kärleksscen mot Deborah Kerr på stranden i Härifrån till evigheten (1953) tillhör klassikerna inom filmen.
Att Lancaster Kapten Vallo  i Den Röde Piraten  dessutom varit en stor förebild för Johnny Deppkapten Jack Sparrow i Pirates of the Caribbean blir extra tydligt när den senare "lånar" bl a scenen med att vända en roddbåt upp och ner för att kunna få syre att gå i land under vattnet. En notering varifrån den scenen "lånats" i eftertexten skulle varit en fin gest, men inte för Disney tydligen. ..
Att Burt Lancaster varit cirkusartist visar denna
bild från favvo-filmen Den Röde Piraten tydligt.
Burt Lancaster drabbades av et slaganfall och avled, 80 år gammal, efter att ha legat i koma en längre tid den 20 oktober 1994.
Burt Lancaster är, vid sidan av Greta Garbo, min största filmidol, alla kategorier.
All rosa text, utom denna, är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: