onsdag 22 december 2010

Julrusch gör oss pigga och mysigast är julen i köket

Sifo har frågat nästan 1 500 svenskar om hur de känner inför julen, på uppdrag av Svenska kyrkan. Över en fjärdedel av de tillfrågade blir på bättre humör av julruschen! Positiv stress är den som får oss att känna oss mer laddade så att vi presterar bättre. Så det här med julstress är inte bara negativt, även om jag personligen tycker det är skönt att börja i god tid för att slippa stress. Då kan jag njuta av det som behöver göras istället för att stressa fram det. Nästan 40 procent i Sifos undersökning uppger att de inte kände någon stress alls, men då gjordes i o för sig enkäten redan i slutet av november och de första dagarna i december. Cirka 30 procent säger att de i ”mycket hög grad” ser fram emot att fira jul, och här finns fler kvinnor än män! Viktigast, tycker de flesta svenskar, är att vara med familjen, ha lugn och ro och att äta gott.
ruscka med ett léende till jul!
Just det där med att "äta gott" tycks vara väldigt viktigt för oss svenskar. På uppdrag av IKEA har TNS SIFO också undersökt svenskens syn på köket under julhelgen, i december månad. Det visade sig att så många som 69 procent av de tillfågade tycker att ”Julen är bäst i köket”.  46 procent, tycker att köket är den plats som känns mest kravlös under julhelgen och allra bäst är det när vi tassar upp på juldagens morgon och brer oss en skinksmörgås, enligt en tredjedel av befolkningen...
Mindre uppmuntrande är att nästan en tredjedel i den första undersökningen  inte ser fram emot julfirandet och (föga förvånande) att det som stressar mest är alla julklappar som ska köpas, enligt 27 procent av dem. Tack och lov hör jag och mina närmaste inte till dessa och jag hoppas att även du får en:
Greta ligger här, som hon brukar, på fårskinnet och
beundrar julgranen
All rosa text, utom denna, är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: