tisdag 21 december 2010

Kyla -> fudge o innepyssel

Hade tänkt iväg och titta på utställningar idag, men imorse möttes jag av -23 grader på termometern, så har pysslat inne istället.
Har försökt få till Fudge lika smulig och god som farmor brukade göra, men trots att jag har hennes recept och har försökt i åratal har jag inte lyckats. Ikväll har jag dock nästan fått till den som jag vill ha den!  Här kommer receptet:

Smulig Fudge ca 50 bitar
3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 msk smör
1 msk sirap
3 msk (ekologisk) kakao
Blanda grädde, socker och smör i en tjockbottand kastrull om minst 2 liter och koka upp under omrörning. Koka så utan lock o rör om emellanåt tills den når 125 grader eller klarar Kulprovet. Vispa i kakaon efter ungefär 1 h. Det tog runt 1 h och en kvart för mig, eftersom den ska bli smulig just vid 125 grader. (Jag tappade nästan modet när den efter undgefär 1 h började gå ned i temperatur. Jag tror att det är då jag givit upp och trott att den kokat nog länge, men inte i år. Gjorde kulprovet o konstaterade att den skulle fortsätta koka...) Häll upp i en smord 13 x 20 cm stor form. Låt stelna och kallna en stund oc h skär så fudgen i bitar.
I år fick jag till Fudgen så den nästan är så smulig som farmor
gjorde den. Tror nästan att farmor även tillsatte potatismjöl i
smeten, för kokar jag den längre bör den bli hårdare o knäckigaret
Du kan smaksätta fudgen även med t ex  några droppar pepparmyntsolja, 1/2 dl kaffe eller  lite saffran efter att du vänt ned kakaon. Fantasin är enda gränsen!
Slå in i smörpapper så har du det godaste julgodis du bara kan tänka dig.


All rosa text, utom denna, är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: