lördag 11 december 2010

Bastu och rent vatten!!!

Om jag utropat det efter månader i Afrika eller Indien hade det inte varit förvånande, men jag har faktiskt bara varit hemma det senaste året... (Vi som har kommunalt vatten i Östersund har inte kunnat använda det så på ett antal veckor pga av Cryptosporidium, som ni kanske hört om i massmedia. Mer kan läsas om det om du klickar på den rosa länken.) Lördagen tillbringades i mors och fars stuga, som passande nog ligger i Stugun. Ni kan inte ana hur rent ut sagt fantastiskt det var att komma dit, där man kan dricka vattnet rakt ur kranen (!) och känna sig riktigt ren när man duschat!
far har själv byggt den vedeldade bastun
Far har byggt en fin vedeldad bastu där, som är helt underbar att använda, särskilt så här på vintern. Tänk er att sitta i veddoftande 80 grader och när man kommer ut mötas av -18 graders kyla, det är gott för både kropp och själ.

Det är ju så vansinnigt nyttigt med bastubad också, som de alltid vetat i Finland! I december 2008 lades det t o m fram en forkningsrapport vid universitetet i Jena i Tyskland som visar exakt hur hälsosamt regelbundet bastubadande är. Bastubad ger huden en starkare barriär mot bakterier, en ökad genomfuktning och likaså en snabbare återhämtning av förhöjda vätskeförluster och pH-värdet. Därtill visade studien att hjärtrytmen, koncentrationen av joner i svetten och hudens genomblödning visade på effekter liknande den under träning; ju mer du badar bastu desto bättre mår din hud och hjärtat!
Jag kommer ihåg en affisch från barndomen där det stod att "om inte tjära, brännvin och bastu hjälper så är sjukdommen obotlig", vilket är ett gammalt ordstäv. De visste nog inte hur rätt de hade och det är ju inte underligt att det känns så bra!
All rosa text utom denna är länkar vidare till det som nämns i texten!

1 kommentar:

Anonym sa...

2010-12-14 9,34 Mikael Jansson: hoppar gärna över såväl tjära som brännvin, men botar gärna mina åkommor.....jag har länge velat släpa med mej A till Kluk, att möta vänner till mej. I mån av ork. Mellanlandar gärna i bastun. I mån av ork. Och annat....