torsdag 2 december 2010

Lyckocentrum på tungan?

Nu har det hänt igen: Att jag blir så där lycklig över att äta nåt riktigt gott! Jag har nog ett lyckocentrum som aktiveras av kontakt av vissa smakfulla ämnen på särskilda områden på tungan...

Här är receptet om du vill testa om ditt lyckocentrum också har kontakt med tungan:

Saffransbiscotti ca 40-50 st
200g hackad sötmandel
100 g rumstempererat smör
4  äggulor
3 dl socker / 
honung / motsvarande Stevia
1 pkt stött saffran
4 äggvitor
1/2 tsk salt
1 citrons finrivna skal
1 finriven bittermandel
nästan 6 dl  siktat Dinkelmjöl
1 msk vaniljsocker
2 tsk drygt bakpulver
Börja med att ställa fram smöret en stund innan baket så att det blir rumsvarmt smält. Sätt ugnen på 200 grader.
Lägg sötmandeln i en ugnsfast form och rosta den i mitten av ugnen i 6-8 min, tills den blir gyllenbrun. Vrid så ned ugnen till 175 grader.
Vispa gulor, socker o stött saffran till en luftig smet. Vispa vitorna och salt i en annan fettfri skål till ett fast, vitt skum.
Blanda ihop de torra ingredienserna och vänd ned i äggulesmeten. Vänd så också ned den salta äggvitan i den och tillsätt det mjuka smöret. Blanad allt noga och dela degen i tre lika stora delar, som formas till c:a 4 sm breda "limpor" på en bakplåtsklädd plåt. Grädda längderna i mitten av ugnen  i 15-18 min. Skär "limporna" i ca 1 cm tjocka skivor och vänd upp denm på plåten medan de är varma. Ställ tillbaka plåten i ugnen i c:a 4 min . Stäng ugnen och på glänt med t ex en träslev i övre hörnet. Eftertorka så skorporna i c:a 30 min. Vänta tills de kallnat helt innan du avnjuter dem!
mmmmmums!

Inga kommentarer: