fredag 28 februari 2014

Livsviktigt att äta essentiella näringsämnen

Vilka är de livsviktiga näringsämnena för att kroppen skall kunna fungera både fysiskt och psykiskt optimalt? Vilka de essentiella näringsämnena, som våra kroppar inte inte kan bilda på egen hand, utan som vi måste få i oss via kosten eller kosttillskott, är tar jag hjälp av dietguiden för att reda ut:
Svarta vinbär
A-vitamin behöver vi för att skall kunna växa och se bra. Det är också viktigt för vår hud och slemhinnor och så behövs det för att reglera nivån av kalcium i kroppen så våra skelett och tänder håller sig starka. A-vitamin finns bland annat i mjölk och smör, så det är främst veganer som behöver äta tillskott av det.
B-vitamin behöver vi för att nerver och muskler skall fungera. B-vitamin finns såväl i kött,och fisk, som bönor, ärtor och i spannmålsprodukter.
C-vitamin behöver vi för vårt immunförsvar och det är tillsammans med E-vitamin och selen en viktig antioxidantC-vitamin finns t ex i kiwi, citrusfrukter, svarta vinbär, jordgubbar, vitkål, blomkål och broccoli.
D-vitamin behöver vi för att kroppen ska kunna tillgodogöra sig kalciumD-vitamin finns bland annat i kött, fisk, mjölk och smör.
E-vitamin behöver vi för att skydda kroppen från fri radikaler och det är en antioxidant precis som C-vitaminE-vitamin finns bland annat i lax, oljor, vetegroddar, nötter, mandlar och avokado.
K-vitamin behöver vi för att vårt blod ska kunna koaguleraK-vitamin finns bland annat i mörkgröna bladgrönsaker.
Mjölk
Järn behöver vi för att syre ska transporteras till kroppens alla vävnader. Järn finns bland annat i inälvsmat, ägg, fisk och russin. C-vitamin förbättrar kroppens upptag av järn ända upp till fyra gånger!
Kalcium behöver vi för att stärka vårt skelett och våra tänder och dessutom för att blodet skall kunna koagulera. Vidare behövs kalcium musklernas och nervernas funktion. Kalcium finns bland annat i mjölk och mjölkprodukter.
Zink behövs för att vi ska  kunna bilda proteiner och för att läka sår. Zink finns bland annat i kött, bönor och krabbor.
Selen behöver vi för att skydda cellerna mot oxidering och tungmetaller. Vårt immunförsvar stärks också av selenSelen finns bl a i fisk, kött och skaldjur.
Humrar
Du kan läsa mer om de av dessa näringsämnen jag äter som kosttillskott här!

Inga kommentarer: