torsdag 20 februari 2014

Mer 3 D på Designcentrum

Hittills har jag bara presenterat mitt eget verk i 3D, som skrevs ut under workshoppen för konstnärer och konsthantverkare med SportstechMittuniversitetet. Därför vill jag nu presentera de andra verken och konstnärerna + konsthantverkarna bakom dem:
Duktiga Katarina Widegren skrev ut sköra fjädrar i titan
som hon sedan broderat på med silke. Verket har ingen titel,
men råkade få "min" titel tryckt på skyltarna
Katarina Widegren är den duktiga konsthantverkare som nu även ställer ut sina broderier på Textil Vårsalong på Jamtli. Där är hon en av sex inbjudna konstnärer och broderierna hon visar där är förlagor till ett fantastiskt tredimensionellt tyg, Vectorian, som trycks på Frösö Handtryck. Det har även Elle Interiör skrivit att de tycker är "det vackraste" på Möbelmässan nyligen!
Katarina är för mig en helt ny bekantskap, men en väldigt
imponerande och trevlig sådan. Hon är formgivaren och
konstnären som jobbar främst textilt med broderier, smycken
och annat konsthantverk. Hon utbildades på HDK Steneby
Aino Näslund visar som så ofta sin humor i verket Klonad Smumsmum, som du även tidigare kunnat höra henne berätta om i inslaget från Mittnytt, här.
En gräddbulle ur ett vanligt paket Mumsmums skannades in med laser-pistolen på Sportstech, skrevs ut i blå plast och så har Aino numrerat dem, precis som man gör med grafik och gjort små askar till dem i papp.
Ainos tanke med workshoppen var att undersöka hur det fungerar och det är en upplaga om tio Smumsmum, som kan köpas på Designcentrum.
Karolina Persson studerar nu design på Konstfack och driver designföretaget TREAT och ställer ut Höstlöv.
För att undersöka det naturliga vi tar för givet hade Karolina med ett riktigt höstlöv till Sportstech. Det skissades av på fri hand i  3D-program i datorn så exakt som möjligt. Så skrev det ut så tunt det bara går med tanken att i framtiden kanske det konstgjorda måste göras så naturligt som möjligt.
Christer Widegren (avlägset släkt med Katarinahar ett projekt som inte bara syns utan också hörs. Hans Exponentialhorn i titan förstärker det svaga droppet från vatten ned i det så att det kan bli störande och jag vet att de stängde det efter en stund på Designcentrum.
Han var den som redan gjort beräkningarna för att förstärka ljudet som mest och ritat hornet i 3D-program datorn innan workshoppen började. Han hade även beslutat hur han skulle göra den formen mest estetisk, så han satte igång att skriva ut nästan direkt. Det var tur för dessvärre uppstod problem med hans utskrift, men som den kreativa konstnär han är löste han det så att det inte syns på Designcentrum!
Kristina Wrang använde sig av en keramikbyst hon gjort tidigare som hon skannade in och sedan bearbetade i 3D-program  datorn så att den skrevs ut som en nätstruktur. 
Kristina Wrang skannade in sitt verk på Sportstech
Vem Betalar? kallar hon sitt verk, som behandlar miljöförstöring och annat i vår värld. Kristina ville undersöka de begränsningar additiv tillverkning innebär och dem blev hon väldigt medveten om när det hon ville skriva ut inte gick annat än att hon tog bort en del av originalidén.
Det här med begränsningar är faktiskt så uppenbart att två av konstnärerna som var med på workshoppen inte är med på Designcentrum eftersom deras verk inte gick att skriva ut.
Här skymtar  Cecilia Larsen, som hjälpte mig att rita blommorna
3D-program  datorn under workshoppen bakom
min Utopiskt Implantat för Framtiden
Faktum är att de inte ens nämns och det tycker jag är fel och har därför uppmärksammat dem vid varje tillfälle jag fått och så även här.
Åsa Maria Hedberg jobbade hela workshoppen med sitt Tesselerande objekt, från smått till stort. Hon ville föra ett ofyllt klot där alla mönster är lika stora och har samma form, för att kunna bygga ihop dem till ett allt större klot. Hur hon och eleven än ansträngde sig så skulle det dock bara gå att skriva ut klotet helt fyllt. Eftersom det skulle bli så kostsamt så skrevs det dock aldrig ut 
Min Utopiskt Implantat för Framtiden med skylt utifrån
Modedesignern Emma Berglund ville formge och skriva ut klädesplagg i mjuka material, men det fungerade heller inte. Eftersom jag var så uppslukad av mitt eget projekt vet jag dock inte varför det inte fungerade.
Du kan höra henne berätta om när hon flyttade tillbaka till Jämtland efter tolv år i italienska Florens i Radio Jämtland här!
Ur ena presentationen vid frukostmötet då Då Nu 3D öppnade
T o m 27 mars kan du se alla dessa 3D-utskrifter i skyltfönstret till Designcentrum, Prästgatan 9 i Östersund, gör det om du har möjlighet!
Du kan läsa mer i LT och i ÖP kommer ett reportage.

Inga kommentarer: