lördag 1 mars 2014

Hemvändande blåmålare

I lördags hade Anders Ek vernissage på Galleri S och där var väldigt mycket folk. När jag gick dit visste jag det inte, men Ek har flyttat tillbaka till Östersund, efter nästan ett år i Värnamo och utställningen var ett varmt "välkommen hem".
– Jag gillar blått. Tröttnar inte på den färgen och vill fortsätta utforska den, säger Ek till ÖP och det är tydligt. Hans oljemålningar är som en spegling av impressionisten Claude Monets, ett århundrade senare.
Det är väldigt konsekvent och vackert och hans nya mindre landskapsmotiv tycker jag känns som en naturlig utveckling av hans konstnärskap, fast de känns kanske väl traditionella? Lugnande känns utställningen i a f verkligen. Rofylld och närmast meditativ.
Det är Brunfloviken i Storsjön, sedd från Torvalla By, som hans motiv av vattenspeglingarna kommer ifrån. Ek bodde länge i Torvalla By och hade även sitt eget galleri där på gården.  .
Ek gick målarkurser i ungdomen, men är huvudsakligen autodidakt och saknar alltså formell utbildning. Han föddes i Mora men växte upp i Östersund, där han bott kvar till för något år sedan, när han flyttade han till Värnamo i Småland:
– Fast jag trivdes inte så bra där nere, så nu har jag precis flyttat upp, håller på att göra i ordning en lägenhet i Torvalla, berättar han i ÖP.  Jag tycker att han gör helt rätt. Trivs man inte så ska man inte vara främmande för att återvända. Nu vet han ju att han trivs bäst här.
Välkommen hem Anders! hälsar jag.

Utställningen pågår t o m 12 mars. Läs mer om utställningen i LT och ÖP!

Inga kommentarer: