tisdag 11 februari 2014

Renande växter

Växter är inte bara vackra och ger oss mer syre. Jag har tidigare nämnt att ampellilja är en sådan bra luftrenare, så nu tänkte jag berätta om fler renande växter. För det finns många sorter som både är lättskötta och vackra:
Ampellilja (Chlorophytum comosum) har jag alltså skrivit om tidigare här. Den binder bl a cancerogena giftet formaldehyd ur luften. Formaldehyd finns exempelvis i spånskivor, tobaksrök, bilavgaser och har visat sig vara både allergi- och cancerframkallande. Bilavgaserna innehåller också ett annat farligt ämne nämligen bensen, som också är väldigt cancerframkallandeAmpelliljan renar också luften från det, liksom från andra otrevliga ämnen. Många av våra krukväxter rensar, tack och lov också luften från både formaldehyd och bensen. Till dessa luftrenare hör de nedan, liksom aloe och murgröna, som finns hos mig. 
Fredskalla (Spathiphyllum Wallisii) är både så elegant när den blommar i sin anspråkslöshet och den är luftrenarnas riktiga Rolls-Royce. Den tar upp gifterna bensenformaldehyd, trikloretylen ( som är ett lösningsmedel som finns i bl a kontakt- och hobbylim), lösningsmedlen xylen, toluen och aceton, liksom i alkohol och ammoniak. Dessutom är den en perfekt luftfuktare! Fredskallan innehåller några ämnen som kan vara besvärliga för allergiker och den är giftig för katter. Mina katter har dock aldrig lockats av just fredskallan.
Svärmorstunga (Sansevieria trifasciata) Renar också luften från bensenformaldehyd och trikloretylen.
Paradisträd (Crassula ovata) Tar upp koldioxid ur luften nattetid och är allergivänlig.
Guldpalm (Chrysalidocarpus lutescens) Tar både upp både lösningsmedlen xylen och toluen och är en utmärkt luftfuktare.
Aralia (Fatsia japonica) är exceptionellt bra på att ta upp formaldehyd ur luften.
Gullranka (Epipremnum pinnatum) Tar upp bensen och formaldehyd ur luften.
Dracena (Dracaena marginata) renar också luften från bensenformaldehyd och trikloretylen.

Se där, bättre och renare luft samt skönhet på ett kick; lycka till nu!

Inga kommentarer: