måndag 17 februari 2014

Vitamin-boost som stärker immunförsvaret mm

En riktig vitamin-boost så här under förkylningstider, som dessutom smakar förträffligt är denna färskpressade juice:
Ekologisk blodgrapejuice med ingefära
1/2 ekologisk blodgrape
ca 1 cm skalad färsk ingefära
pressas rörs om och avnjutes. Ingefäran ger den sötsura blodgrapen lite extra sting och är dessutom väldigt nyttig.
Även grapefrukt är fantastisk för ditt immunförsvar i kampen mot bakterier visar forskning vid Hebrew UmiversityGrapefrukt är effektiv mot influensa, irritationer i hals, mun, öroninflammation, urinvägsinfektion och candida (en jästsvamp). Grapefruktens surhet gör att grapens effekt "sveper runt i kroppen, städar upp och desinfekterar". Dessutom höjer den ämnesomsättningen. Studier i Kalifornien har visat att en hög konsumtion av grapefrukt kan påverka din viktnedgång. Testpersonerna fick äta en halv grapefrukt inför varje måltid, och utan att ha ändrat sin kost i övrigt, så gick de ner 1, 5 kg över en period av 12 veckor. Det tror man beror på stabiliseringen av blodsocker- och insulinnivåerna.
Grapefrukt har också visat sig hjälpa cancermedicin, som jag nämnt tidigare och den ger också  vacker hy eftersom den påstås motverka rynkor I grapefrukt finns det rikligt med C-vitamin, som är en organisk syra som är antioxidativ. Det innebär att den motverkar påverkan på din hud från yttre faktorer som avgaser och stress. Syran är nämligen en viktig faktor i bildandet av kollagen, som är proteinet som finns naturligt i huden och hjälper till att stärka den. Det är nedbrytning av kollagen i huden som leder till att du får rynkor. Grapefrukt är också rik på folater och folsyra, som är ämnet som är viktigt för nybildandet av hudceller och därför också det motverkar åldrandet av huden.
Tack vare det höga innehållet av stärkande antioxidanter i grapefrukten kan den skydda mot hjärtsjukdomar. 
bild lånad från www.kalundbladh.se
De flesta av oss vet nog att C-vitamin är bra för immunförsvaret, men det har fler hälsofördelar än så. Det är även bra för blodkärlen, tänderna och skelettet. Ett högt intag av C-vitamin kan faktiskt skydda mot hjärt- och kärlsjukdomar och ökar dessutom upptaget av järn. (Blodets röda färgämne hemoglobin binder syre med hjälp av järn. 100 g C-vitamin ökar järnupptaget 3 till 5 gånger), folsyra, kalcium och antioxidanter i kosten, enligt dietguiden.org. Det var därför vi fick apelsinjuice till blodpuddingen i skolbespisningen!
Dietguiden berättar också om pektin, som det finns dubbelt så mycket av i grape jämfört med i äpple och banan. Pektin är en löslig fiber som i vetenskapliga studier har visat sig kunna hämma utvecklingen av åderförkalkning. Annars använder man ofta pektin för att göra gelé. Hur grapefrukt minskar det dåliga kolesterolet i din kropp och att röd grapefrukt [blodfrukt] innehåller mer bioaktiva föreningar och polyfenoler än den ljusa finns också att läsa på Dietguiden. "En studie visar att efter 30 dagar så sänktes LDL-kolesterolet med 15,5 % för de som åt röd grapefrukt och med 7,6 % för de som åt ljus grapefrukt."
Men, nu kommer två viktiga varningar; citrusfrukter är väldigt besprutade med bekämpningsmedel, som lämnat rester i fruktköttet, så välj ekologisk grape!

Dessutom fungerar vissa mediciner inte alls ihop med grapefrukt. Allergimedicinen Teldanex gör att hjärtrytmen kan rubbas när man äter grapefrukt! I USA menar forskare t o m att en man dog sedan han druckit grapefruktjuice flera gånger i veckan medan han tog Teldanex. Mannen blev helt enkelt förgiftad. Därför har förpackningarna med Teldanex numer en varning mot grapefrukt. Läkemedelsverket menar dock att det finns det fler mediciner som absolut inte bör kombineras med grapefrukt. Det gäller de mediciner som finns med på den här listan!

Inga kommentarer: