lördag 22 februari 2014

Linjer på promenad

En Teckning är Helt Enkelt en Linje som Går på en Promenad av Eva Beierheimer och Kristina Stark , som tidigare gått konsthögskolan ihop visas, på Ahlbergshallen t o m 2 mars.
Installationen Der Bau, ovan är ett gemensamt verk, vars titel syftar på en novell, Boet, av Franz Kafka och text ur den löper längs de hopbyggda rör som installationen delvis består av. Det slutar/börjar med en stubbe (ovan) och även pölar av stelnat trälim med olika naturliga objekt i ingår också. 
– Det handlar om en man som maniskt bygger något han inte kan sluta med, det blir tvångsmässigt. Det där lockade oss och vi har gjort varsin del för att gestalta det i rummet, berättar Beierheimer och Stark  i ÖP.
Deras respektive konstnärskap har annars tagit rätt olika vägar sedan studierna. Där Stark främst arbetar med organiskt figurativa teckningar och grafik, gärna med växter och naturformer använder sig Beierheimer istället helst av abstrakta geometriska former som bildar levande mönster.
Beierheimer utgår, som i verket ovan, från fyrkanter som blir till delar av en annan bild, som blir tydlig på avstånd.
Den svarta linjen som löper genom utställningen binder ihop allt och minner om titeln. Det är en väldigt genomförd utställning både tanke- och temamässigt.
Utställningen innehåller blyertsteckningar, offsetlitografier, stenlitografi, koppargrafik, screentryck och installationer.
De flesta verk är i en dämpad gråskala, med små utropstecken i dämpat gult och orange.
Kristina Starks installation utan titel av obränd lera
Beierheimer och Stark delar ateljé i Stockholm sedan de gick Mejan, men man kan tycka att deras konstnärliga uttryck skiljer sig väldigt åt.  Jag menar dock att även om deras utgångspunkter och utföranden är så olika påminner ändå resultaten en hel del om varann och jag antar att det är därför utställningen håller ihop så bra ändå.
Beierheimer är utbildad även vid Ortweinschule Graz, University of Vienna, liksom vid skulpturavdelningen vid Academy of fine arts Vienna, Österrike och vid Listaháskóli på Island.
Läs mer om utställningen i LT och ÖP

Inga kommentarer: