tisdag 18 februari 2014

Förfallets skönhet

Fönstret  blyertsteckning
Lars Bolin Gallery visar nu Karl-Otto Myrstad sina målningar, serigrafier och kolteckningar med ett romantiskt förfall som tema.
Antikrester och Celsusbiblioteket, Efesos i olja
Den senare tog honom ett halvår att måla
Några av byggnaderna är från Jämtland och några är grekiska husruiner från Turkiet.
Ruin  och Bananstock kolteckningar
– Det kan verka lite kusligt eller knäppt kanske, men använda byggnader är oändligt mycket mer intressanta att avbilda än nya och hela. De går inte att jämföra, säger han till ÖP. När jag är där diskuterar vi att det perfekta och felfria är tämligen ointressant i jämförelse.
Frostig morgon och Övergivna Hus
Katastrofer lockar fantasin, så Myrstads nästa planerade projekt har han redan påbörjat: Det handlar om målningar av det övergivna Tjernobyl, där människor fortfarande bor kvar i den förfallna "förbjudna zonen" efter kärnkraftsolyckan 1986. Han har köpt et antal bilder av en frilansfotograf, som han fått rätt att måla av.
Låset. Flaskor, Hjulet och Husgavel blyertsteckningar
Karl-Otto Myrstad utbildade sig på Konstfack redan 1954-58 och är fortfarande aktiv konstnärligt både lokalt, nationellt och internationellt. 2011 ställde han t ex ut i såväl Italien och Turkiet.
Dockan, olja
Utställningen visas t o m 19 februari och Myrstad vaktar själv eftersom Lars Bolin befinner sig på Exercishallen Norr.
M/S Costa Concordia i olja
Jag hoppas verkligen att Myrstad inte behövt hyra in sig på galleriet, som ju annars skulle ha hållit stängt dessa veckor!
Husfasad I Izmir och Husfasad II Izmir blyertsteckningar
Det är detaljrikt och med en imponerande teknisk skicklighet, men några verk känns nästan för skickligt utförda för att behålla den subjektiva känslan för motivet.
Det övergivna Tegelbruket olja ligger i Munkflohögen
Utställningen är riktigt sevärd och innehåller verkliga pärlor som teckningarna i kol och blyerts och i målningarna Tegelbruket och Frostig morgon finns en uttrycksfullhet som gör dessa "döda" byggnader levande för mig.
Staden olja
Du kan läsa mer om utställningen i ÖP och LT.

Inga kommentarer: