lördag 15 februari 2014

Svek mot vem?

Jag får faktiskt inte ihop det här med att "skolan sviker pojkarna", som rapporterats i de flesta medier senaste dagarna.
Det är ju ändå fortfarande så att män tjänar mest och har mest makt, vilket rimligtvis borde innebära att hela systemet svikit kvinnor i alla år. I årtusenden har ju män haft förtur till det goda livet utan någon större ansträngning. Det har dock inte alls fått samma uppmärksamhet.
Hur tänker egentligen regeringens utredare Svend
Dahl
 här och framför allt; varför ifrågasätter
inte medierna den slutsatsen? 
Bild från Resumé
Om det nu är någon som sviker pojkarna bör det vara deras föräldrar, som inte fått dem att förstå att man inte kan få allt gratis, utan att man måste kämpa för en del. För att citera ur DN:
 "Svend Dahl anser att många män riskerar att hamna på efterkälken även om deras skolresultat förbättras. Anledningen är att arbetsmarknaden går från många jobb inom den mansdominerade industrin, till ett större behov inom traditionellt kvinnliga yrken.
– När industrijobben försvinner utomlands eller automatiseras bort så kräver det att män söker sig till andra delar av arbetsmarknaden."
Det han egentligen säger, fast med andra ord är att pojkar "plötsligt" behöver utbilda sig och nå kunskap för att kunna hävda sin rätt till arbete. Detta eftersom de "traditionellt kvinnliga yrkena" kräver just det.
beskuren bild från framsidan till
boken Mörkt svek av Kristina Sjögren
och Ewa Christina Johansson
"Trots att pojkars dåliga resultat har varit ett välkänt faktum i årtionden har skolorna inte gjort tillräckligt [sic!], slår Svend Dahl fast.  Enligt honom är resultatet i utredningen i stället ett tecken på att skolor och lärare i viss mån helt har gett upp att försöka få pojkar att nå flickors resultat." Med andra ord, trots att flickorna haft och har bättre resultat sedan länge har ändå pojkarna fått toppjobben och toppbetygen. Nu "missgynnas pojkarna" för att de inte längre kan glida genom skolan på en räkmacka och ändå, trots de mediokra betygen, få toppjobb. Problemet uppstår tydligen först när det drabbar y-kromosomen. Vart ligger och har alltid sveket legat egentligen, om man tänker efter???

1 kommentar:

Lyckans Smed sa...

Skickat till jämstäldhetsminister Maria Arnholm