onsdag 5 september 2012

Unik födsel

Igår rapporterades det i många media om en födsel utöver det vanliga som skett i mina hemtrakter. På Frösö zoo föddes nämligen  i helgen tvillingungar av ringsvansad lemur, vilket räknas som mycket ovanligt i djurparkskretsar.
- Så länge jag varit i branschen har jag inte hört talas om något liknande, säger djurparkschefen Åke Netterström till LT
Ringsvansade lemurer på bild lånad från  hd.se
Ringsvansad lemur  är en utrotningshotad art som finns enbart på Madagaskar och öarna i närheten. Skövlingen av regnskogen är det största hotet mot arten. Den lever socialt i grupper i skogarna,är aktiva under dagtid och på natten uppsöker de träd för att sova. Individer i bergsområden vilar i grottor ofta tät bredvid varandra för att värma sig. Tidigt på morgonen börjar sen dagen med lite solbadning, särskild när det är kylig.  Ringsvansad lemur  står som den till höger på bilden när de solar; upprätt överkropp, särade ben och händerna vilande på låren har den dock inte. Så stor de så att också undersidan ska få tillräckligt med solljus och kroppen värms.
Som levande gosedjur, med andra ord!

Inga kommentarer: