torsdag 13 september 2012

Det positiva med smärtan

Smärtan ska vi egentligen vara glada för eftersom den ger oss tydliga tecken på att det vi håller på med inte är hållbart för våra kroppar. En varningssignal för att vi ska ändra arbetsposition, dra ut spiken vi klev på eller på det hela taget ändra det som ger oss obehag.

Därför är det viktigaste vid smärta inte egentligen att döva den med piller etc, utan att försöka ta reda på varför det gör ont och föröka göra nåt åt det. Många får t ex ont i axlar och nacke av att sitta framför datorn eftersom man sitter stilla i en obekväm position i timme efter timme. För att slippa det har jag tidigare lagt ut ett inlägg med yoga-rörelser som gör att man avlastar alla spända muskler och får nytt syre till både muskler och hjärna.
bild lånad från www.ryggochidrottskliniken.com
När det gäller kronisk smärta ser det lite annorlunda ut eftersom orsaken till den inte är uppenbar. Den är då också långvarig och har orsakat ett lidande, som påverkar hela livet. Livskvaliteten försämras betydligt om man inte lär sig att bortse från  den, men det tar både tid att lära sig, är jobbigt och funkar heller inte när  smärtan blir för tung. Kronisk smärta, värk, eller att ha ont är inte mätbart, utan är både komplext och helt subjektivt. Det innebär att alla upplever smärta helt olika. "Troligen orsakar  kronisk smärta mer lidande än något annat symptom i västvärlden, och studier visar att ca 10 % av befolkningen, varierande med ålder, kön och grupptillhörighet, lider av smärta. Människor som lider av smärta över lång tid kostar också samhället mycket pengar och svarar för  nästan 60 % av alla långtidssjukskrivningar i Sverige" enligt www.vardalinstitutet.net.

Smärta sliter väldigt på kroppen så vid kronisk smärta är det viktigt att försöka dämpa topparna med medicin. Visst är det skadligt för kroppen också med medicin, men tung smärta sliter faktiskt värre.

För min egen del är det oftast huvudet som värker, så då är det bara att sova-sova-sova. Tur att jag trivs i min säng!

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: