tisdag 11 september 2012

Fjällkor på galleri Bolin

I lördags hade fotografen My Hellsten vernissage för Fjällkor i Sverige hos Lars Bolin Gallery, där hela utställningen nu visas för första gången. Tidigare har fyra  foton visats på Liljevalchs och på flera foto­festivaler.
Hellsten växte upp i Småland, men korna har hon fotat i Tännäs, där hon tillbringat många helg­er genom åren eftersom släktgården finns där, enligt ÖP.
 – Jag såg fjällkorna som rörde sig i buskarna, mellan träden och över ängen och blev nyfiken – vad gör de egentligen i skogen? berättar hon i ÖP om hur hon för 7-8 år sedan först började intressera sig för korna.
De flesta  fotografierna är tagna med blixt  på natten.
– Det är just på nätterna det är extra häftigt. Man skulle kunna tro att det skulle vara rädda för blixt­en, men de bryr sig inte--- Två höstar har jag lyckats vara där när det har börjat snöa, säger hon vidare i ÖP.
Den värme hon berättar om korna med är tyvärr väldigt svår för mig att uppfatta i bilderna. Blixtljuset "bränner", så att säga, bort känslorna ur bilderna, vilket jag tycker är väldigt synd. Jag skulle verkligen önska att intimiteten i samlivet med korna som Hellsten berättar om vore mer synligt i bilderna, men för mig är de som vilka snapshots som helst. Jag hoppas att den värmen kommer att synas tydligare nästa gång jag får se Hellstens kobilder! Utställningen visas t o m 3 oktober. Mer om utställningen kan du läsa i ÖP och LT.

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten! 

Inga kommentarer: