måndag 10 september 2012

Bästa skötseln av Orkidéer

Enligt Bosse Rappne sköter man sina orkidéer på bästa sätt så här:
min vackra blommande Phalanopsis
"Skydda din orkidé  Den vanligaste orkidéen i svenska hem kallas epifyter, vilket betyder att de naturligt växer på andra växter, till exempel träd. I vilt tillstånd förekommer de i regnskogsmiljö, och på grund av sitt växtsätt tål de ganska mycket solljus, men gärna inte direkt sol. Tänk därför på att skydda din orkidé under de timmar då solen lyser som starkast, fönster med för- eller eftermiddagssol passar perfekt.
Låt den gärna hänga  Genom att epifyter växer i träd är det naturliga växtsättet att de hänger. Därför är det väldigt vackert att låta sina orkidéer växa i en ampelkruka. 
Bosse Rappne ur Äntligen Hemma som du kan se här!
Låt vattnet rinna av  Den här typen av orkidéer absorberar vatten väldigt snabbt. Det har att göra med att de inte växer i jord, utan enbart får sitt vatten från regn som faller på dem. Därför räcker det med lätt vattning. Ett bra sätt är att ungefär var 7-10 dag sänka ned växten i vatten och sedan lyfta upp direkt. Låt rinna av innan du ställer tillbaka den, så att växten inte blir stående i vatten." Syster Maja, som alltid har blommande orkidéer sänker dem dock aldrig i vatten, utan vattnar dem bara med kokt vatten från kanna varannan vecka. 
"Silvergrå rötter = törstiga rötter  När en orkidé börjat se riktigt ledsen ut finns det faktiskt flera saker du kan göra för att få fart på den igen. Bruna och frasiga rötter kan du klippa bort, eftersom de redan är förbrukade. Ser du på samma växt även ett par rötter som är silvergrå i färgen, är chansen stor att din orkidé överlever om du bara vattnar den lite och ger den lite ny jord att växa i. 
Byt kruka efter blomning  Ett bra sätt för att få en orkidé att blomma om, är att direkt efter att blomningen är över att plantera om den i ny kruka med ny jord." Maja brukar heller aldrig byta kruka, men hos henne blommar det ändå.

Inga kommentarer: