tisdag 22 november 2011

Ta't lugnt och njut!

Jag vet att det kan vara väldigt svårt så här års när julstressen griper efter oss, men om du sänker kraven och lär dig att prioritera så kommer det att funka, jag lovar!
få är lika duktiga som katter på att bara ta det lugnt och
njuta, så låt dig inspireras av min lilla silkestuss
Bestäm dig för vad som är viktigast med julen för just dig och din familj och lägg sedan krutet på just det. Om du har barn tycker de ofta att det är kul att få hjälpa till, så bara du sänker kraven på exakt hur det "ska" se ut och vara så kommer ni alla att bli nöjda med resultatet. Det som känns mindre viktigt kan du prioritera bort och bara göra lite av om det blir tid.

Nästa tips är att börja förberedelserna i så god tid att man kan göra allt i lugn och ro så att man kan njuta av det istället för att stressa fram allt. Man kan ju faktiskt t ex  baka lussebullar rätt långt i förväg och ha dem i frysen tills de ska ätas. Eller varför inte dela upp göromålen mellan er som ska fira ihop? Syster och jag brukar t ex baka olika sorters kakor och byta med varann + att vi sedan förstås äter när vi firar julen ihop.

Med inspiration från reportaget om Nordingården i Lantlivs julnummer vill jag också tipsa om att alltid hålla ögonen och öronen öppna efter present-/julklappsidéer. Till skillnad från Mari  Nordingården tittar jag dock året runt efter och lägger på minnet vad människor behöver och önskar sig. Det är ju till många andra tillfällen än jul man också vill ge gåvor och då är det fantastiskt att veta vad man ska satsa på att leta efter. Det brukar också bli väldigt uppskattat om det inte varit uttalat vad personen har behov av.

Lampan kommer från mitt föräldrahem, bakom står en bild av lyckans
gudinna Lakshmi från Indien och  datumklossarna är från Pigkammaren 
Själv har jag köpt två julklappar, som jag förstod skulle passa direkt när jag såg dem. Jag tog upp min Amaryllisar härom dagen och igår köpte jag tre hyacinter som jag satt trångt tillsammans i en glasskål och lagt mossa över.
Lycka till nu och du, glöm inte att göra som Baloo sjunger (med Beppe Wolgers röst):
och så rörlig på engelska:

All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

2 kommentarer:

Maya sa...

Jag älskar julen och jag är så pass gammal nu så jag har slutat att stressa inför julen, det jag inte hinner får vara. Ingen kul julafton att vara helt slutkörd av all stress.

Lyckans Smed sa...

Nej, precis så är det, men jag vet många som är mycket äldre än du som ändå stressar så att de bara sitter och gråter vid sängdags. Stackarna, som inte förstår att om man inte stannar upp så hinner man inte känna efter hur mysigt det kan vara!
Jag har haft svårt för julen under många år, men gillar själva uppladdningen med advent, lucia osv. I år känns det äntligen som om även själva juldagarna kommer att bli njutbara! En massa gammal "bråte" har s a s försvunnit de senaste månaderna.
God jul på dig, Maya!
/*