onsdag 9 november 2011

Skånska delikatesser II - Skånsk Äggakaka

denna gigantiska Äggakaka är nog 4 port med fläsk
och rådörda lingon till
 Till lunch idag blev det inget mindre än Äggakaka på Brösarps Gästgiveri, som ska servera den bästa sådana i hela Skåne-land!
Äggakakan tillhör det skånska matkulturarvet. Skånsk Äggakaka  är som ett mellanting mellan en pösig ugnsomelett och en pannkaka, eller rättare sagt som en luftig pannkaka med lite mjöl i. Under gräddningen reser sig äggakakan, ungefär som en sufflé och sjunker sedan ihop när man tagit ut den ur ugnen. Om man vill imponera på sina matgäster med denna suffléliknande rätt (recept här) kan det därför vara idé att låta gästerna sitta till bords och vänta medan äggakakan gräddas, så att de ser den när den kommer ur ugnen. När man gör den behöver man en gjutjärnspanna med metallhandtag, så att pannan tål att sättas in i ugnen.

Förrättsbuffén innehåller både
baljväxter, grönsaker och
marinerad brysselkål
Äggakakan innehåller ju främst proteiner och är enormt mättande med fläsket och lingonen

smaskig portion med lingon och fläsk
Matsalen på Brösarps Gästgiveri är oerhört trivsam, men idag var det så kallt där att jag frös fast jag satt med yllesjalen runt mig...

Allas våra fat var lika renskarapade, men ändå var drygt en fjärdedel av Äggakakan kvar eftersom vi bara var tre som delade på den.


 Här är bara en del av alla de utmärkelser Brösarps Gästgiveri fått genom åren:

 Både vackert trivsamt och gott!

Äggakakans dag är den 6 mars, men här serveras den också annars.

Imorgon är det Mårtens afton, så då blir det givetvis Gåsa-middag!

Inga kommentarer: