tisdag 1 november 2011

November - dödens månad?

Idag är det 1 november, vilket inte är min favoritmånad. Att november inleds med el Día de los Muertos [De Dödas Dag] är en händelse som ser ut som en tanke... Jag är sedan länge fascinerad av Mexiko så vill därför dela med mig av denna lilla film. Även om el Día de los Muertos  knappast är någon lycklig högtid för oss dödsföraktande skandinaver. Jag är nämligen övertygad om att dödsskräcken avtar om man talar mer om att vi alla ska dö en gång. Då inbillar jag mig att tanken på död och förruttnelse blir mer naturlig för oss: 
Lars Palmgren, som är Ekots korrespondent i Latinamerika stationerad i Santiago, rapporterade 2010:  "De dödas dag i Mexico – el Día de los Muertos – är egentligen fyra. Ceremonin, eller rättare sagt festen, börjar den 31 oktober då kyrkklockornas tolv slag aviserar ankomsten av de döda barnen [sic!], ett dygn innan [sic!] de vuxna döda anländer, och slutar den 3:e november med att gåvor från de döda delas ut till besökande släktingar, grannar och bekanta i största allmänhet: 
– Här, varsågod, en liten sak som nuestro muertito - vår kära döing – lämnade till er. Det är en ömsint fest - en bro mellan liv och död, mellan nuet och det förgångna. Men med en symbolik som en främling lätt kan tolka som raka motsatsen."
Om jag någon gång reser till Mexiko ska jag försöka göra det i samband med el Día de los Muertos! (Ja, jag erkänner att det säkert beror på min ungdom i gotikens tecken.)
undertecknad i slutet av 80-talet

Inga kommentarer: