fredag 4 november 2011

Diskret blomning

Ampelliljan kan tyckas vara en tråkig växt, men det tycker jag inte alls att den är. Titta bara här vilka söta blommor den får:
Jag har både randig och vanlig grön Ampellilja,
som denna förtjusande blommande.
Ampelliljan fungerar också som luftrenare, eftersom den tar upp formaldehyd från luften. Det finns exempelvis i spånskivor, tobaksrök, bilavgaser och har visat sig vara både allergi- och cancerframkallande. I bilavgaser finns det ett annat farligt ämne, nämligen bensen, som också är väldigt cancerframkallande. Många av våra krukväxter rensar dock, tack och lov, luften från både formaldehydbensen och andra otrevliga ämnen. Till dessa luftrenare hör förutom Ampelliljan även aloe,  fredskalla och murgröna, som alla finns hos mig. Därutöver renar även dracenagullranka med flera luften från gifter.
Jag är mest förtjust i den randiga Ampelliljan
Allra mest fantastiskt är dock att jag glömde att sätta bevattning på den under tre vinterveckor, men att den ändå klarat sig fint med bara några uttorkade blad och jag bara behövde vattna igenom den ordentligt för att den skulle bli fin igen!
här sitter Greta i köksfönstret med både gräs ochAmpellilja
framför står hennes klösklätterträd som hon hoppat från
Ampellilja är mycket omtyckt av katter att knapra på när det inte finns kattgräs, så min ena står på bekvämt avstånd från Gretas klösklätterträd, för den är inte giftig eller så. Det enda problemet är väl att den inte ser så snygg ut med bithål i bladen...

Inga kommentarer: