måndag 6 juni 2011

Nationaldagstårta

Idag vajar de flesta flaggor på sin stång, så även hos mina föräldrar
... och en godare tårta att fira nationaldagen med än en med både maräng och jordgubbar finns väl knappast och till min stora lycka älskar syster Maja att baka. Se receptet nedan!
Så här nationellt smaskig är hennes Pinocchio-tårta!
Jag skulle egntligen ha varit och jobbat med mitt land-art konstverk idag, men dels så har inte bonden kört ut hela jordhögen än, dels har inte mina frön vuxit så mycket och dels hade hon som bor på platsen blivit "fast" i fjällen, men framför allt så värkte min hjärna, så var därför bara förbi och tittade.
på denna plats ska min "Blomstrande Dorje" placeras i Espnäs,
se vidare här. Vernissage 25 juni kl 17 med musik, välkomna!
Pinocchio-tårta 12 port
75 g smör
1 dl socker alt motsvarande sötningsmedel
4 äggulor
1 ½ dl vetemjöl
1 ½ tsk bakpulver
2-3 msk mjölk

Sätt ugnen på 175 grader Täck botten i en långpanna (30x40 cm) med bakplåtspapper. Rör smör och socker, gärna med elvisp. Tillsätt en gula i taget och rör till en porös smet. Blanda sedan i mjölet blandat med bakpulvret och sist mjölken. 
4 äggvitor
2 dl socker

Vispa vitorna till hårt skum. Tillsätt sockret, lite i taget, och fortsätt att vispa ett par minuter. Bred ut sockerkakssmeten i långpannan och bred marängen ovanpå. När du satt in plåten i nedre delen av ugnen sänk värmen till 150 grader och grädda  i  ca 25 minuter.
2-3 dl vispad grädde
1 l färska jordgubbar alt andra bär

Låt kakan svalna, lossa den försiktigt från papperet med stekspade och låt den kallna utan att flytta den. Dela så kakan på mitten och lägg ihop de båda halvorna med vispad grädde och jordgubbar emellan. Servera fort eftersom marängen segar till med tiden!

Inga kommentarer: