söndag 26 juni 2011

Friterad kanin à la Jamie

Jag har skrivit en hel del om harar den senaste tiden och om Jamie, så eftersom hans recept på friterad kanin/hare från Hemma hos Jamie-avsnittet jag skrev om i förrgår inte finns på svenska har jag översatt det här nedan. Han påstår att vi säkert ätit kanin, vare sig vi är medvetna om det eller ej. Ofta kallas det numer för kyckling däremot, i åtminstone Storbritannien.
E F R - Essex Fried Rabbit
Jamies Friterade Kanin à la Essex 2 port
Olivolja
1 kanin uppdelad I lår, vine och bröstet halverat, tvättad och klappad torr
1 vitlök delad horisontalt itu
4 kvistar rosmarin
2 dl vitt vin
2 dl kyckling- eller vegetarisk buljong
några skivor tort vitt bröd utan kanter
2 stora nävar handriven parmesan-ost
lite mjöl
3 stora ekologiska ägg
bladen från några kvistar timjan
vegetabilisk olja
1 citron, halverad
Hetta upp en kastrull stor nog för att få rum med kaninen i ett lager med olivolja. Tillsätt salt, peppar och vitlök, 2 av rosmarin-kvistarna, vinet och buljongen. Lägg över ett lock och låt sjuda i 45 mins - 1h, kola efter 30mins och hall på mer buljong om det behövs för att täcka kaninen. Det är klart när köttet släpper från benen. Låt svalna.
Medan kaninen kokar lägg brödet och hälften av parmesanen i en matberedare och kör till fint ströbröd. Ta fram tre djupa tallrikar eller skålar och sikta mjöl i en av dem. Salta och peppra. Nästa skål ska fyllas med uppvispat ägg och den tredje med parmesan-ströbrödet.
När kaninen kallnat nog för att du ska kunna hantera den klappa den torr och släng den, liksom vitlöken, i mjölet, ”damma bort” det överflödiga mjölet. Lägg så kaninen och vitlöken i ägget, strö över timjan och resten av Parmesanosten, innan det de vänds i parmesan-ströbrödet. Lägg allt på en bricka i kylen tills det är dags för friteringen. Hetta upp den vegetariska oljan till 180 grader (vilket du lätt kan avgöra när en potatisbit flyter upp till ytan med fin färg, fiska då upp den) i en djup kastrull. Se till att ha ett lock redo om en ev. brand i oljan behöver kvävas!  Täck ett fat med dubbla lager hushållspapper och ställ vid sidan om. Fritera varsamt kaninen och vitlöken i 3-5 min till en gyllene frasig yta. Avsluta med att fritera även rosmarinkvistarna i 20 s; de blir fantastiskt krispiga och goda.  Ta upp dem med en hålslev och lägg på tallriken med papper. Strö över flingsalt, pressa vitlöken ur skalen ned I en skål och servera kaninen med rosmarinen och citron-halvorna.

Inga kommentarer: