onsdag 1 juni 2011

Förunderlig fisk

När jag inte kan komma på vad jag ska göra för mat är det alltid fantastiskt att hitta fisk i frysen. Med den kan man göra en både god och snabb måltid, dom inte bara är nyttig, utan dessutom bra för hjärnan! Jag har förstått att många tycker att det är svårt att tillaga fisk, men det är det inte alls det, bara man inte steker den för hårt så att den blir torr.
regnbåge ugnsbakad på saltbädd med dill, grönsaker samt
crème fraishe blandad med dill och lime-juice klart på 10 min
Det är väldigt bra med en stektermometer i många lägen och just vid fisktillagning är den närmast oskattbar. Innertemperaturen i olika fiskar är vad som avgör om den blir saftig eller torr, så därför hittade jag en förteckning på den oerhört matnyttiga sajten www.fiskbilen.se där också många andra tips för fisktillagning finns:

Kärntemperatur för filé av olika fiskarter *
Vitfiskar (t ex torsk)C:a 52° C
Hälleflundra48-50° C
Plattfisk50-52° C
Marulk47-58° C
LaxC:a 48° C
Tonfisk31° C (bör alltid ha en rå kärna)


Just Regnbåge-filé, som är vad jag hade, finns dock inte med på listan, men jag hittade att den ska vara 60 - 65 grader inuti. Det är ju en laxfisk, så det funkar med annan lax också. Fast då ska temperaturen bara gå upp till ca 48 grader. Jag la den på en bädd av grovsalt, strödde hackad dill över o satte in på 175 grader i ugnen ca 10 min. Under tiden gjorde jag en röra med crème fraishe blandad med dill och lime-juice + fixade lite grönsaker. Snabbt, som sagt, väldigt gott, fräscht och mättande; leve fisken!

Inga kommentarer: