torsdag 2 juni 2011

lögner syns i ansiktet

DN hade den 1 juni en artikel om Paul Ekman, som är "expert på ansiktsuttryck och har utvecklat en metod för att avslöja om någon ljuger. Metoden används på USA:s fl ygplatser i jakten på terrorister.
DN träffar Ekman när han besöker universitetet i Lund för att utnämnas till hedersdoktor. Han är 77 år och pensionerad professor i  psykologi i San Francisco. 
– Att upptäcka misstänkta personer på fl ygplatser har blivit det mest använda resultatet av min forskning, säger Paul Ekman.
Metoden går i korthet ut på att identifiera personer som avviker från omgivningen med sitt beteende.
– De flesta som tas ut för närmare kontroll är helt oskyldiga, men en hel del vanliga kriminella har gripits på detta vis. Terrorister är som tur är inte så vanliga.
Är din metod bättre än kroppsvisitering?
– Det är olika saker. Visitering söker efter bomben, min metod söker efter bombmannen.
Paul Ekman började forska om känslor och ansiktsuttryck på 60-talet. Han ansåg att Charles Darwin 
hade rätt som hävdade att känsloladdade ansiktsuttryck är universella och medfödda. Men den rådande uppfattningen på 60-talet var att mimiken varierade i olika kulturer ungefär som språket. Paul Ekman grundforskning visade att Darwin hade rätt.
– De grundläggande ansiktsuttrycken är desamma över hela jorden och förstås av alla människor, säger Paul Ekman.
 Paul Ekmans Sju Grundläggande Ansiktsuttryck
bild lånad från 
www.humintell.com
 DET KANSKE   INTE    låter så märkligt. Men hans forskning används av skådespelare världen över, James Cameron använde den när han gjorde filmen ”Avatar” och både presidenter och guvernörer har
bett om råd för att framstå som mer trovärdiga i tv-rutan.
– Jag vill inte vara med och påverka det politiska skeendet, så jag har sagt nej till det. Men jag kommenterar gärna presidenter som slutat.
Nästan som ett stickspår till sin ansiktsforskning kom Paul Ekman in på Lögnen.
– Det var en ung psykolog som hade en djupt deprimerad kvinna på sin klinik. Hon sade att hon mådde bättre och ville ha permission. Just som hon skulle åka hem sade hon att hon planerade att ta livet av sig och blev kvar. Psykologen undrade om det fanns något i kvinnans ansiktsuttryck som visade att hon ljugit.
PAUL EKMAN STUDERADE  videoupptagningen från det första samtalet i slowmotion gång på gång. När 
psykologen under samtalet frågade kvinnan om hennes planer för framtiden ser hon för ett ögonblick helt förtvivlad ut.
– Uttrycket varade mindre än en sekund och jag kallade det senare för mikrouttryck. En stor del av hans bok ”Telling lies”, som kom ut 1972, handlade om dessa mikrouttryck. Boken låg senare till grund för tv-serien ”Lie to me” där huvudkaraktären Cal Lightman baseras på Paul Ekman.
– Jag har hjälpt polisen med en del fall, men aldrig advokater. De är inte intresserade av sanningen, bara av att få sina klienter att framstå så positivt som möjligt. Paul Ekman är själv gift med en advokat sedan 35 år.
Är din metod svår att lära sig?
– Nej. Det tar bara tre dagars hårt arbete med hjälp av det interaktiva programmet på min hemsida.
Har du blivit rik på att spela poker?
– Nej, säger Paul Ekman med ett stort skratt. De bästa pokerspelarna anser att deras framgång bygger på 
att de bluffar bättre än andra. I just den delen av spelet kunde min metod vara användbar. Men spelarna 
är helt tysta och bär ofta solglasögon. Det krävs mer än bara ett mikrouttryck för att avslöja en bluff." /OLE ROTHENBORG
En dag som denna tycker jag det är lite intressant att använda Paul Ekmans forskning på TT-intervjun med kungen. Så här såg han ut när han fått frågan "finns det en möjlighet att det skulle kunna finnas komprementerande bilder"... Sedan är tolkningen fri om hans uttryck är  en oskyldig min eller minen hos den som önskar (+ ännu hävdar) att han har ett privatliv?
bild ut SVTplay
All rosa text är länkar vidare till det som nämns i texten!

Inga kommentarer: