tisdag 31 mars 2015

"En rättsskandal" med jäv och "Förtroendeläkare"?!!


Igår hörde jag ett radioprogram som jag egentligen väntat på att få höra i 20 år. I Kaliber i SRP1 tar de upp de så kallade förtroendeläkarna som försäkringsbolagen anlitar innan de betalar ut ersättning till sina försäkringstagare. Dessa har aldrig ens träffat patienterna utan alltid ger bedömningar helt och hållet med ledning av journalerna och det i princip alltid till försäkringsbolagens fördel. "En rättsskandal" uttalar någon i programmet och just det det har jag tyckt sedan jag ens hörde om det. Det här gäller nämligen inte alls bara whiplashskador, som de pratar om i programmet, utan samtliga skadade! Så fantastiskt att media slutligen tar upp detta! Äntligen!!! utropar jag och dansar lite med förhoppningen att det kommer att innebära en ändring,

Du kan höra programmet här! Gör det; för som min olycksbroder och låtsastvilling uttryckte sig igår: "Folk skiter i det. Det är så mycket som är fel och nuförtiden så bryr man sig inte förrän det händer en själv. Det där med att leva för stunden har blivit lite fel tycker jag. Vi sitter alla i samma båt och bör hjälpas till, inte gå över lik för att överleva själv.  Men det är väl bara mina tankar... Jo jag kan dela med en viss underton att livet är så mycket mer än det vi ser mellan våra skygglappar". Jag vill gärna tillägga att det ju tyvärr är så att folk i allmänhet tror sig vara skyddade från allt, att "allt ordnar sig" har jag hört till leda!och undrar sedan "varför just jag?". Frågan bör snarare vara "varför inte jag när det händer så många"!
eget montage med bild från Kalla fakta
Jag citerar från Kalibers hemsida: "Varje år orsakar trafikolyckor tusentals whiplashskador. [Jag är oerhört tacksam över att det inte gäller mig, men har haft en hel del "diskussioner" med försäkringsbolag och försäkringskassan trots det och att alla mina skador finns väldokumenterade och jag har haft sådan god hjälp från Rehab i Östersund.] De skadade kan då få ersättning av sitt försäkringsbolag. Men får de en rättvis bedömning?  I dag handlar Kaliber om försäkringsbolagens välbetalda läkare, om jäv och om de som nekas ersättning. [Genomgående mina kursiveringar.]"
Sam var med om en trafikolycka när han var 15 år."Långt senare kunde en läkare konstatera att han fått en whiplashskada i nacken. Efter olyckan kontaktade Sam sitt försäkringsbolag.  
– Ja, väldigt kort efter den här olyckan så fyllde vi iden här skadeanmälan då, och jag ringde dit och frågade hur det går och sånt efter, så sa de att det skulle ta tid och så .. sen gick det två år till och då frågade jag vad som hade hänt med den och då.---
– Och du fick inget beslut?  
– Nej. Eftersom de sa att det skulle ta tid så trodde jag att det var normalt. Jag var som sagt i femtonårsåldern så man har ju inte så bra koll på hur sånt funkar. Sen blev problemen värre och till slut så började ju alla koppla att det här blir ju inså började ju alla koppla att det här blir ju inte bättre, och då var då mer läkarkontrollerna började. Och att jag gick mycket hos läkaren och så. "
Kaliber idag handlar om dom som råkar ut för trafikolyckor, men som sen nekas ersättning av sina försäkringsbolag. Frågan vi ställer i dag är om de får en rättvis bedömning. [Genomgående mina fetstil-markereringar.] Sam är bara en av drygt 15 000 som varje år anmäler att de fått whiplashskador efter trafikolyckor. För de allra flesta - ungefär 90 procent - går besvären över. Men för resten - ca  1 500  personer om året - blir besvären kroniska. Det handlar om yrsel, värk, smärta i huvud, armar, axlar och mellan skulderbladen. Problemen är ofta så allvarliga att de skadade inte klarar av att arbeta eller göra de vanligaste av sysslor. Som t ex att städa sitt hem. Ofta leder skadorna till långa sjukskrivningar.  
På ett hotell i Täby har ett hundratal nackskadade samlats en helg för att lyssna på flera föreläsningar om whiplash. De flesta besökarna här är själva drabbade. En del har stödkrage, andra sitter i rullstol. Många av dom har haft problem med att få ut ersättning från sina försäkringsbolag.    
– Det är en skandal alltså att det får gå till så här i ett rättssamhälle som Sverige nu ska vara, säger Bert Magnusson, som är ordförande i Nackskadeförbundet, som håller i seminariet. Han får samtal varje dag från förtvivlade människor som berättar att de varit med i bilolyckor och fått nackskador, och att de sen nekats ersättning av sina försäkringsbolag. Enligt Bert Magnusson är möjligheterna små att få rätt mot sitt försäkringsbolag i domstol.  
– Det är många fall och sen är det så här att många törs inte driva sina ärenden. För kommer de till domstol så kan de förlora kanske 350 000-450 000 och bli skadeståndsskyldiga och det har de inga möjligheter att betala sen.  Då får de kronofogden på sig. De får sälja fastigheter och allt de äger och har.  
Bert Magnusson, som är ordförande i Nackskadeförbundet
på bild lånad från 
Aftonbladet.se
När en person råkar ut för en olycka utreds den av den skadades försäkringsbolag. Bolagets läkare träffar inte patienten men går igenom tidigare journaler. Det är läkare, docenter och professorer som egentligen arbetar på andra ställen inom vården, men som på det här sättet extraknäcker åt bolagen som medicinska rådgivare.  
Extraknäcken är lukrativa. Bolagen och läkarna är fåordiga om hur stora beloppen är, men i tidigare medierapportering - bland annat i Kalla fakta [för ca ett år sedan, se gärna det här!]- har det kommit fram att läkare tjänat flera hundratusen om året på sina extraknäck.  
Lars Wallstedt är neurokirurg och bläddrar i en hög med journaler.  
– Den brukar vara en halvmeter hög.  Högen med journaler är full av ärenden, där nackskadade nekats ersättning av sina bolag. Oftast handlar det om inkomstförlust. Lars Wallstedt  har arbetat med whiplashskadade som överläkare och klinikchef på Karolinska sjukhuset. Men nu har han slutat och fokuserar helt på att hjälpa dom skadade i kampen mot bolagen. Han skriver utlåtanden och uttalar sig i rättegångar. Han är kritisk mot att så många läkare får så bra betalt av bolagen när de gör sina bedömningar. Detta menar han är en uppenbar risk för jäv.    
– Nej, jag tycker inte att det är ett bra system. De blir för knutna till sin försäkringsbolag, sina uppdragsgivare. Man biter ju inte den hand som föder en så klart för, skulle man börja lämna bedömningar som jag gör då skulle man förmodligen inte bli långvarig som försäkringsanställd medicinskt rådgivare inte, säger Lars Wallstedt." Han uttalar sig även i Kalla fakta (7,50 in i klippet) och är mycket kritisk till hur dessa s.k. förtroendeläkare ens kan se sig själva i spegeln efter att ha "fällt en människas framtid" med sitt utlåtande, C:a 13 min in i klippet berättar han också hur förtroendeläkarna inte alls har samma skyldigheter som alla behandlande läkare.   
Whiplash-skadade Margareta Forsberg
på bild lånad från 
Sverigesradio.se
En av alla dem som nekats ersättning är Margareta Forsberg. Hennes bil blev påkörd i bara 50 km/h och fast hon nästan aldrig var sjukskriven före olyckan och trodde det skulle gå över, fick hon vara hemma om och om igen för att jag mådde bra, Läkaren hon gick hos konstaterade att det var en whiplashskada hon hade fått. 
"-Förr kunde jag göra flera saker samtidigt och det funkade så bra. Men jag klarade inte riktigt jobbet. Det var jättejobbigt.  
Nu har det gått flera år och Margareta har fortfarande ont. Men hon har blivit bättre efter att hon - som många andra nackskadade - gjort en steloperation av nacken i Tyskland. Där kunde man konstatera att ligamenten i hennes nacke - alltså det som håller fast huvudet -  var av.  ---Därför satt ju huvudet löst.  Men Margaretas försäkringsbolag gjorde en annan bedömning. Och trots att hon var försäkrad så fick hon ingen ersättning för framtida inkomstförlust. Enligt försäkringsbolagets läkare berodde hennes skador inte på olyckan utan på att hon hade degenerativa förändringar i nacken - alltså att hennes kropp hade åldrats.  
Margareta valde att stämma sitt försäkringsbolag. Gör man det som skadad måste man kunna visa att skadorna man fått beror på olyckan. Men Margareta förlorade i rätten.  
– Försäkringsbolagen radar ju upp så många höjdare de kan och det är ju deras styrka. De har minst docenter, helst professorer i en lång rad som uttalar sig. Och det har ju imponerat på domstolarna oftast. På klientens sida kommer det en provinsialläkare från nån liten by eller stad i Mellansverige och yttrar sig och….det tycks vara att man bullar upp så mycket man kan. Ju fler man har desto större impact får man, det brukar vara en fyra-fem stycken ibland på försäkringsbolagssidan. Som uttrycker i stort sett samma sak, menar Lars Wallstedt.
Just att försäkringsläkarna pekar på åldersrelaterade förändringar - som i Margaretas fall - är inte ovanligt. När man går igenom de domar som finns i trafikförsäkringsmål kan man se hur bolagens medicinska rådgivare gång på gång pekar på degenerativa förändringar som en alternativ förklaring till varför man har ont i nacken efter en trafikolycka.
Och kan den som skadats inte bevisa att så inte är fallet så är risken stor att man förlorar i rätten. Men att peka på åldersrelaterade skador är meningslöst hävdar neurokirurgen Lars Wallstedt.
– De har en massa sådana här argument. Men när det gäller till exempel degenerativa förändringar i halsryggen så vet man med en bedövande sannolikhet att de hos de flesta patienter är helt symtomfria. Skulle man ta in ett gäng 50-åringar eller 60-åringar och röntga dem på nacken skulle man hos nästan alla hitta degenerativa förändringar och ett litet fåtal skulle ha besvär. ---
Läkaren Gunilla Bring har specialiserat sig i whiplashproblematik. Hon är en av få läkare som hjälper de skadade mot försäkringsbolagens medicinska rådgivare när fallen väl hamnar i rätten.
– Jag är otroligt konfunderad över mina egna kollegor som gång på gång, år ut och år in kan stå och hävda rena gallimatias om de skadade om uppkomstmekanismer om symptomförklaringar. Vissa tillfällen är det rena rama lögner. Det är påhittade symptom och psykiska besvär och psykosociala orsaker. De är inte deras patienter, det är inte mina patienter heller. Men det är medmänniskor som borde ha rätt att få sin rätt att pröva sin sak objektivt. Och opartiskt. Men istället ställer de upp för sina uppdragsgivare - bolagen och får betalt för att fara med osanning i rätten för det gör de faktiskt, hävdar Gunilla Bring.  ---
Lars Wallstedt har arbetat med whiplashskadade som överläkare
och klinikchef på Karolinska sjukhuset
. Nu fokuserar han
istället helt på att hjälpa dom skadade i kampen mot bolagen. 
En sann hjälte i mina ögon! Bild ur 
Kalla fakta
Det framgår i flera dokument som Kaliber  tagit del av [att det finns en koppling mellan skaderegleraren och försäkringsläkaren]. I ett fall kan man läsa hur en skadereglerare kallar en allvarlig olycka bagatellartad och vill få den medicinska rådgivaren att ändra sitt tidigare utlåtande. Vilket skulle betyda mindre kostnad för bolaget.  Han skriver: “Det nödvändigt att vi mer konkret kan visa att det är minst lika sannolikt att orsaken är psykosomatisk än de aktuella trafikolyckorna”.
Försäkringsläkarena ger då ett nytt utlåtande där han skriver att skadorna beror på psykosomatisk genes - alltså att symtomen beror på psykisk ohälsa och inte på själva bilolyckan[!!!]
I en annan korrespondens diskuteras en skadads invaliditetsgrad. I botten av dokumentet uttrycker IF:s skadereglerare att han ser fram emot att de ska ses på Söderstadion för att kolla på fotboll. På försäkringsbolaget  IF vill man inte kommentera uppgifterna.[!!!]

I de flesta fallen förlorar de som stämt sina bolag i tingsrätten. En bidragande faktor är ett dokument daterat september 2006. Det var när dåvarande länsrätten (heter förvaltningsrätten idag) i Göteborg bad rättsliga rådet om hjälp, eftersom de hade så många pågående mål där skadade fått avslag av sina försäkringsbolag. Länsrätten ville ha vägledning om hur de skulle döma.
Det rättsliga rådet bad då tre professorer om hjälp att skriva en vägledande text. Professorerna arbetade extra alla tre -  då eller innan  - som medicinska rådgivare åt olika försäkringsbolag. Bland annat för Trygg-Hansa, AFA försäkring, Länsförsäkringar och Folksam.  Slutresultatet blev en skrivelse som fortfarande flitigt används i rättegångar där de skadade har stämt sina försäkringsbolag. Neurokirurgen Lars Wallstedt läser högt ur den sju sidor långa skrivelsen.
– Då talar de om: 'kravlös sjukskrivning, överbeskyddande omhändertagande av sjuka… möjlighet till ersättning och andra förhållanden som den enskilde kan uppleva som fördelaktiga bidrar till att vidmakthålla smärtan och sjukbeteendet.'
 – Så det skulle vara inbillat då?  – Just det. Och den här har fått stort genomslag hos domstolarna som tolkar att det finns den här utgången att det här är samhället som har ställt till det här och det är ingen äkta smärta. Den här innehåller ju förklaringsmodeller som gör att försäkringsbolagen slipper att ta ansvar för skadan.
De läkare som Kaliber varit i kontakt och som ofta företräder de skadade hävdar att texten i vissa delar är ovetenskaplig och att man medvetet försöker förvilla rätten om att det inte finns ett samband mellan de uppkomna skadorna och trafikolyckan.
– Jag upplever att det var en bra skrivelse, säger professor Hans Link, som tidigare uppgav att han med sin bisyssla som medicinsk rådgivare tjänar runt 100 000 kronor extra per år var med och skrev texten. Och det är just hans delar av texten som de andra läkarna kritiserar. Han står bakom det han skrev.
– Det är allmänt känt, att det är en hel del individer som faktiskt utnyttjar systemet till sin förmån. --- det är ju allmängods att det finns en viss grupp som utnyttjar systemet. Det kommer du ju inte runt.---De har problem men det är frågan om det är själva olyckan som är problemet eller om det är något annat problem.---Ja, problemet har nog funnits både före och efter. Det är min erfarenhet. (I mitt tycke låter han dessvärre som en talesman för Sverigedemokraterna!]
Lars Wallstedt:
– Jag har letat efter bedragare under mina år. Jag har bara träffat på vid ett enda tillfälle en kille som uppenbarligen lurade mig. --- Jag kan ju det här. jag ställer frågor till dom då när jag träffar dem på olika sätt för att se om de… jag frågar från olika håll för att få samma svar och en gång fick jag inte det och det visade sig vara en bedragare, säger Lars Wallstedt.
Utlåtandet om mig från Trafikskadenämnden

Ofta står de skadade som blivit utan ersättning ensamma mot försäkringsbolagen. Men finns det nånstans där man kan få en opartisk bedömning?  
För att den skadade ska ha en chans att få sin sak prövad innan ärendet går till rättegång skapade regeringen för länge sen TrafikskadenämndenNämnden ska vara oberoende och opartisk.  Men även här märks det tydligt hur försäkringsbolagen gör sig närvarande i de beslut som tas. Nämndens arbete bekostas av försäkringsbolagen och två representanter från bolagen är med och fattar besluten – även om de inte får delta i frågor som rör det egna bolaget.
Och när besluten väl ska tas - blir det oftast så som bolagen vill. Deras förslag blir oftast nämndens beslut. Det sker i mer än sju av tio fall.  
Nämnden har också tillgång till egna läkare som gör bedömningar utifrån den skadades journaler. Läkarna får inte vara knutna till något försäkringsbolag. Det för att undvika jäv.
Men när Kaliber får ut namnen på de två läkarna kan vi direkt se att de varit registrerade som medicinska rådgivare åt försäkringsbolag[!!!]. I det här fallet AFA försäkring.
Kaliber har sökt de båda läkarna och fått tag på den ena - en professor. Han skriver i ett mail att han flera gånger vittnat i rättegång åt försäkringsbolag men att han inte tycker att han är jävig.
Peter Rigling är kanslichef på Trafikskadenämnden---:
– Det är klart att det kan finnas jäv, men det ska det egentligen inte göra. Jag har aldrig upplevt att jag är i en jävsituation, --- Det är inget kan jag inte kommentera så här på rak arm.  – Men varför kan du inte kommentera det? Finns det en bristande lämplighet i det?  ---Det var långt före min tid så det kan jag heller inte kommentera, utan det jag kan kommentera är det som hänt under min tid som kanslichef. " Läs resten och lyssna på programmet, för nu känner jag mig för bedrövad för att orka skriva mer om detta, som jag misstänkt under två decennier, men som antagligen än en gång kommer att sopas under mattan. Djup suck! 

Inga kommentarer: