onsdag 1 april 2015

Varför luras vi på första april?

Idag är det dagen då man ska bli lurad. Just att luras den örsta april är något som är känt från många håll runt om i världen och det är utbrett i Europa. Här i Sverige har vi lurat ­varandra just på första april ända sedan 1600-talet, läser jag i ett mail från National Geographic. Det är inte helt klart varifrån den här traditiondn kommer, men det finns en teori om att det kommer från  Frankrike.

När den julians­ka kalendern ersattes av den gregorianska år 1582 flyttades nyårsdagen från den 25 mars till den 1 januari.Den som fortsatte att, som tidigare, fira slutet på nyårs­veckan den 1 april kallades för aprilfisk och i Frankrike kallar man fortfarande den som missat att det varit första april för just aprilfisk. Kanske menade man att den som låter sig luras är som en ung fisk,och alltså lätt att fånga.
Sedan ungefär 1900 har många medier haft som tradition att första april ljuga på ett humoristiskt sätt 1 april. I dag hittar man också aprilskämt en helt del på internet. Den 1 april 2013 försökte Google, som är världens mest använda sökmotor, lansera att de skulle införa Google Doft med över 15 miljoner doftbytes från en egen arombank direkt till alla mobiltele­foner och ­datorer. Hur många som gick på det förtäljer dock inte historien.

Inga kommentarer: