tisdag 24 mars 2015

Matmyter motbevisade

Läser i DN att Testfakta slår hål på fyra myter om mat, som i a f jag trott på:
Tänk att t ex ketchup visade sig vara näringsrikare än färska tomater? Givetvis bör det gälla vanliga snabbdrivna köpetomater och varken ekologiska eller hemodlade, men det låter ändå helt otroligt. Ketchup innehåller i o f s en massa socker, men ketchup ger ändå "fem gånger så mycket av antioxidanten lykopen som färska tomater. Anledningen är att lykopen och andra karotenoider frigörs vid värmebehandling. Ämnena har många viktiga funktioner för kroppen och har i studier visat sig minska risken för cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Andra grönsaker som mår bra av att värmas upp är morötter, gröna bönor och spenat. Grönsaker som innehåller känsliga näringsämnen som vitamin C eller folat bör dock inte hettas upp utan ätas råa – exempelvis frukt och bär.  

Bättre steka ägget inför träningspasset  Hur många som tog efter Sylvester Stallones kalasande på råa ägg inför löprundan i första Rocky-filmen kan man bara gissa. Vad det däremot finns siffror på är att kroppen inte kan bryta ned proteinet eller ta upp B-vitamin från råa ägg lika bra som när ägget är tillagat. Dessutom kan råa ägg, särskilt utomlands, innehålla farliga bakterier som campylobakter och salmonella [svenska ägg har länge varit salmonella-fria].  
Strålning bättre än kokning  Fortfarande dyker det då och då upp i trådar och diskussionsforum – att mikrovågsugnen skulle förstöra näringen i maten. Enligt en undersökning från 2010 trodde en tredjedel av svenskarna att så är fallet. Men de studier som gjorts visar att mikron snarare är mer skonsam mot näringsämnena än såväl kokning på spisen som ångkokning. Det beror på att vattenlösliga vitaminer som vitamin C och vissa B-vitaminer inte riskerar att försvinna på samma sätt eftersom du kan använda mindre vatten. Det har dock -diskuterats om vitamin B12 och vissa aminosyror går förlorade vid tillagning i mikro, men det är inte bevisat.  

Frysta grönsaker lika bra som färska  Att bjuda gästerna på frysta ärtor kan kännas lite -torftigt. Men ur -näringssynpunkt behöver det inte vara sämre än en sallad på färska grönsaker. Frysta grönsaker är ofta värmebehandlade innan infrysningen vilket gör att de bevarar näringen bättre. Själva infrysningen sker också kort efter att de skördats så om du jämför med färska grönsaker som legat några dagar i affären kan de ha ett lägre näringsinnehåll än frysta. Tänk bara på att upptiningen kan påverka vissa känsliga vitaminer. Näringsvärdet kan minska om du tinar och fryser om grönsakerna vid upprepade tillfällen."

Se där; alltid lär man sig något nytt!

Inga kommentarer: