Tänk att t ex ketchup visade sig vara näringsrikare än färska tomater? Givetvis bör det gälla vanliga snabbdrivna köpetomater och varken ekologiska eller hemodlade, men det låter ändå helt otroligt. Ketchup innehåller i o f s en massa socker, men ketchup ger ändå "fem gånger så mycket av antioxidanten lykopen som färska tomater. Anledningen är att lykopen och andra karotenoider frigörs vid värmebehandling. Ämnena har många viktiga funktioner för kroppen och har i studier visat sig minska risken för cancer och hjärt-kärlsjukdomar. Andra grönsaker som mår bra av att värmas upp är morötter, gröna bönor och spenat. Grönsaker som innehåller känsliga näringsämnen som vitamin C eller folat bör dock inte hettas upp utan ätas råa – exempelvis frukt och bär.
Strålning bättre än kokning Fortfarande dyker det då och då upp i trådar och diskussionsforum – att mikrovågsugnen skulle förstöra näringen i maten. Enligt en undersökning från 2010 trodde en tredjedel av svenskarna att så är fallet. Men de studier som gjorts visar att mikron snarare är mer skonsam mot näringsämnena än såväl kokning på spisen som ångkokning. Det beror på att vattenlösliga vitaminer som vitamin C och vissa B-vitaminer inte riskerar att försvinna på samma sätt eftersom du kan använda mindre vatten. Det har dock -diskuterats om vitamin B12 och vissa aminosyror går förlorade vid tillagning i mikro, men det är inte bevisat.
Se där; alltid lär man sig något nytt!
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar