torsdag 5 mars 2015

Depression allergi eller hyperaktiv?

Nu vill jag pigga upp er med lite nya forskningsresultat om depressioner. Det kanske inte låter så uppiggande förrän jag avslöjar att de förhoppningsvis kommer att kunna hjälpa till med att"bota" depressioner, men det är faktiskt ett faktum.
"Nya och nya" förresten, den första artikeln är faktiskt ända från i augusti 2012, men den är ny för mig i a f... Forskare vid UCLA undersökte hjärnaktiviteten hos deprimerade och fann en ökad aktivitet i den del av hjärnan som styr vår känslomässiga stämning och har hand om problemlösning. Människor som är djupt deprimerade visade sig ha hjärnor som jobbar övertid, enligt vad en internationell forskargrupp på bland annat Semel Institute for Neuroscience and Human Behavior vid University of California (UCLA), Los Angeles,USA funnit. Hjärnaktiviteten hos sammanlagt 121 djupt deprimerade människor undersöktes och det upptäcktes då ett ­genomgående mönster, de deprimerades hjärna är faktiskt precis lika bra som icke-deprimerade personer på att etablera förbindelser mellan de olika delarna av hjärnan. Däremot är deras hjärna långt ifrån lika bra på att släcka ned de förbindelserna, när de inte behövs längre. Därför fortsätter många hjärndelar hos de deprimerade att vara konstant förbundna. Därutöver visade det sig också finnas betydligt fler förbindelser i den deprimerade personens hjärna. Så om hjärnan inte kan kontrollera vilka delar som verkligen behöver samarbeta, verkar utfallet bli just de problem som karaktäriserar depressiva människor: ångest, koncentrationssvårigheter, dåligt minne och sömnstörningar. Alltså de kognitiva förmågorna med ett enda ord. Förhoppningsvis kan denna nya kunskap leda till en bättre förståelse av hur depressioner uppstår och bäst kan behandlas.
"Forskarna har undersökt hjärnaktiviteten hos deprimerade och funnit en
ökad aktivitet i den del som är involverad i stämningskontroll och
problemlösning." Bild lånad ur Illustrerad vetenskap
Dessutom kan det också kanske vara så att depressioner egentligen är frågan om allergier? Ni forskning tyder faktiskt på det. Många fall av depressioner avslöjades vara frågan om just allergiska reaktioner mot inflammationer i NOVA Nexts forskning.

Tim de Chant från NOVA, som presenterar sig med att de"utforskar idéer som förändrar framtiden, från framkanten inom syntetisk biologi till politiken inom individualiserad medicin" skriver i en artikel: “Inflammationer är en naturlig reaktionen för vårt immunsystem att bemöta skador, infektioner eller främmande ämnen. När kroppen utsätts av detta pumpas flera celler och proteiner till området genom blodådrorna,  inkl våra cytokiner, en typ av proteiner som underlättar kommunikationen mellan cellerna. Det händer också att människor som lider av depression är fulla med just cytokiner.” Inflammation beror på fetma, en diet innehållande mycket socker, höga nivåer transfett, ohälsosam diet i största allmänhet och andra orsaker, enligt Feelguide.com, som fortsätter rapporteringen:
Genom att behandla inflammationens symptom, depression, snarare än de neurologiska depressionerna, öppnar forskarna och doktorerna en spännande ny dimension i kampen mot att det ska bli en global epidemi.
Caroline Williams skriver i The Guardian: “De goda nyheterna är att få kliniska försök som gjorts hittills har funnit att tillsats av anti-inflammatorisk ämnen i antidepressiv medicin inte bara visar på förbättring av symptomen, utan också ökar andelen människor som svarar på behandlingen, fastän fler försök behövs för att bekräfta försöken. Det finns också några bevis för att  omega 3 och kurkumin, ett färgämne i gurkmeja, kan ha liknande effekter. Båda finns tillgängliga att köpa över disk och kan vara värda att pröva, som ett komplement till utskriven medicin, det finns definitivt inte nog med bevis för att använda det istället för medicinen.”
Gurkmeja berättar jag mer om här. Bild lånad från urlifebeauty.com
Eleanor Morgan på VICE tillägger: “Cytokiner skjuter i höjden under depressiva perioder, hos dem som lider av bipolaritet håller det upp och kan t o m gå tillbaka. Det faktum att ‘normala,’ hälsosamma maänniskor kan bli tillfälligt ängsliga eller deprimerade efter att ha fått inflammerande vaccin, som t ex tyfoid,  ger denna teori än mer trolig. Det finns t o m de som tycker att vi borde kalla alla depressioer för infektionssjukdomar. Carmine Pariante, psykiatriker vid Kings College säger i The Guardian: rapporterar att  vi nu är fem- tio år ifrån att blodprov ska kunna visa inflammationsnivån hos deprimerade människor.  Kanske vi t o m kan vara fem- tio år ifrån ett adekvat ‘botemedel’ mot depression.”
Se där!

2 kommentarer:

Maggazell sa...

Tack! Väldigt intressant :-)

Lyckans Smed sa...

Tack! Hjärnan är så oerhört intressant, @maggazell!