måndag 23 mars 2015

Intressant om revolutionerande livslängdsökning

Tidigare i veckan hörde jag ett så intressant Vetandets Värld, där den amerikanske statistikern Jim Vaupel, vid  Max Planck-instututet i tyska Rostock och vid danska åldringscentret vid Syddanska universitetet i Odense, imponerades av den ökade medellivslängden i just Sverige. Han funderade bl a över hur det kommer sig att det är just vi skandinaver som ökat livslängden så mycket istället för befolkningen i t ex USA eller Österrike. Dvs i länder där det sällan skett andra revolutioner och annat omstörtande.
Jim Vaupel i Odense på bild lånad från www.youtube.com
Varje år ökade medellivslängden med 3 månader för svenska kvinnor sedan 1840, då svenska kvinnor i genomsnitt levde tills de blev 45 år (!) medan den nu är på nästan 84 årVaupel förklarar det med att Sverige, trots att det var fattigt, hade människor solidaritet med och folk tog hand om varann. Dessutom gjorde makthavarna insatser och koncentrerade sig på att försöka göra livet bättre för folk och se till att det fanns mat. Redan på 1840-talet kom fattigdomslagen och Landstingen startade 1864.
Jim Vaupel kan med sin statistik visa att de flesta barn som föds nu kommer att få fira sin hundraårsdag.
I Sverige har vi också sådan unikt tillförlitliga källor för människors livslängd i och med kyrkböckerna, där prästerna antecknat människors födsel, död osv ända sedan 1500-talet.
Dessutom berättas där om åldringsforskaren Cynthia Kenyon, tidigare professor i åldrande vid UCSF i USA och nu biträdande chef för åldringsforskning vid Googles nystartade företag Calico. De vill skapa ett friskare åldrande och forskar efter ett piller som bromsar själva det fysiska åldrandet, Det har hon också lyckats med på möss genom att ändra en gen.
Utvecklingsbiologen Craig Mello, som  är professor i utvecklingsbiolog vid universitet i Massachussets i USA och fick Nobelpriset i medicin 2006 för upptäckten hur RNA, berättar också i programmet att det nu tekniskt sätt skulle vara möjligt att skapa en GMO-människa. Han själv tror dock att samspelet mellan maskin och människa, dvs  en typ av AI, är det som har störst möjligheten att förlänga livet. Men att det i slutänden finns det mycket enklare metoder för den som vill agera för ett längre liv. Kanske det t o m med ett implantat av en hjärna, som min Utopiskt Implantat för Framtiden?..

Lyssna gärna på Vetandets Värld här!

Inga kommentarer: