torsdag 26 mars 2015

Planteringsbegränsning

något av inköpen...
Nu har jag gått så wild & crazyÅbergs plantskola att jag just insett att jag inte har plats med en enda liten planta till om jag vill ha kvar både växthus och altanGretero-lotten.
Maja, mamma och jag, precis som pappa som fotar, blev väldigt upplivade där och vi åt också räkmackor där till lunch härom dagen.
En full hylla med Runåbergs ekologiska fröer i gammaldags påsar lockade och frön kommer jag ju att sätta fler, liksom lökar, Plantor finns det dock inte mer plats för längre
Forsythia är något jag velat ha länge även för att Greta är så förtjust i den! Forsythia vill ha väldränerad jord med god genomsläpplighet, så den sandrika jorden här blir perfekt, med kogödsel iblandad. Kvarstående vatten har nämligen en dålig inverkan på busken, som bör stå på en plats där den får full sol. Detta eftersom minst sex timmar sol per dag behövs för en riktigt riklig blomning. Egentligen bör nya buskar planteras på hösten så rötterna hinner få en chans att acklimatisera sig, men då hittade jag ingen. "Välj plantor som har minst åtta skott och flera knoppar. Gräv en grop som är 30 cm bredare än rotklumpen och blanda ut jorden med kompost, torv och NPK-gödning". Jag väljer dock att använda kogödsel istället, eftersom jag verkligen inte tror på konstgödsel. "Häll tillbaka ett 15 cm lager av uppblandad jord och placera plantan ovanpå. Den gröna delen av växten ska befinna sig några centimeter ovanför marknivån. Tryck till jorden och vattna ordentligt. Använd täckbark för att skydda växten."---När blomningen är över på våren är det dags att beskära forsythian. Den går att beskära tidigt på våren, liksom sent under hösten, men det kan vara dumt för då missar man en blomning eftersom orsythian blommar på fjolårsskotten."
Ginst är också en gul vårfavorit. Den kämpade mina föräldrar med att få att överleva i Brunflo, medan den här däremot växer så det knakar. Den växer helst i sol till halvskugga och gärna torrt i växtzon: 1 - 3 , väldigt optimistiskt av mina föräldrar att försöka alltså... "Näring: Kogödsel. Växtsätt: Brett upprättväxande. Beskärningstid: På våren. Beskärningssätt: Gallra ut äldre grenar från basen. Jordmån: Sandjord, torr varm jord och väldränerad jord. Övrigt: Vintergröna skott. Blommar på bar kvist. Plantera som solitär och i grupp." Alltså helt perfekt här på Österlen!
Jag har även fått lavendel, som mamma gallrat sin från, så dessa har jag petat ned för att kanta rabatterna och det kommer att bli mer i framtiden.
Min nektarin har knoppar, som synes ovan, men däremot varken magnolian eller druvorna än. Misstänker alltså att det inte blir några magnoliablommor det här första året tyvärr. Det kan ju ta flera år, dessvärre...
Jag har lagt Rocket-potatis för groddning i växthuset, för vill gärna ha nypärer till midsommar.
Vackraste julrosen är nu planterad i julrabatten och runt mitt Bornholmsfikon växer en ring med dvärgirisar:

Jag återkommer till mina löjtnantshjärtan och japanska aklejor.


Inga kommentarer: