söndag 11 maj 2014

Medborgarinitiativ framtvingar vidare prövning!

Jag är inte förtjust i genmodifierat, eller GMO, främst eftersom det är så dåligt utrett vilka risker som finns med det och att Monsanto är så dominerande och hemlighetsfulla med de risker som framkommit med deras produkter.
Risker med GMO. Vi har forskningen att
bevisa dem, 
bild lånad från gmo-awareness.com
Härom dagen läste jag därför en glad nyhet om kundmakt, alltså att vi som konsumenter kan påverka vad vi vill ska finnas att köpa: "En miljon européer från 27 länder tvingar EU att behandla sitt tidigare beslut, och kräver ett stopp för genmodifierade grödor (GMO) till dess att oberoende, vetenskaplig granskning bedömer risker och eventuella konsekvenser med GMO."
En miljon namn innebär ett medborgarinitiativ,
här i 3D 
på trottoaren utanför den EU-kommissionen
bild lånad från Greenpeace
"Under ett drygt halvårs tid har Greenpeace och Avaaz gemensamt samlat in den erforderliga miljon namnunderskrifter som krävs för att skapa ett så kallat medborgarinitiativ.  
Kl 11 på torsdagen överlämnade organisationerna insamlingen till EU:s hälsokommissionär som nu tvingas hantera kravet på en lagändring.  
Namninsamlingen påbörjades i mars 2010 efter att EU-kommissionen godkänt Amflora, en GMO-potatis som har tillförts en gen som är resistent mot antibiotika, trots vetenskapliga varningar och allmänhetens motstånd mot GMO. Flera europeiska länder drar nu även kommissionen inför Europadomstolen för beslutet att tillåta GMO-potatisen - som under 2010 börjat odlats kommersiellt i Sverige. "
[Amfora är genetiskt modifierad potatis som producerar bara
en stärkelsekomponent och används inom tekniska områden]
bild lånad från www.basf.com

Tillsammans kan vi alltså ändra de felaktiga beslut som tagits. En väldigt bra nyhet att riskerna ska utredas ordentligt, men det borde ha skett innan de ens tilläts att börja odlas!

Inga kommentarer: