måndag 16 december 2013

Egen "laxstut" med gravlaxsås

Det blev ingen laxstutjulmarknaden i år, eftersom vi var så hungriga att vi tog en julskinke-toast när vi var i andra änden av marknaden i stället.
Varmrökt röding från Jämtrök
Eftersom vi ändå köpt med god varmrökt röding från Jämtrök (dvs lokalt småskaligt mathantverk från Frösön!) bestämde vi därför att istället göra egen stut inspirerad av de vi brukar köpa.
I den är det utöver laxen även gravlaxsås och för att lyckas med sådan är det samma princip som vid majonäs- och bearnaisesås som gäller för att den inte ska skära sig. Rumsvarm olja som hälls i en tunn stråle (alt. lite i taget med kraftig vispning/mixning emellan) i resten av ingredienserna.
 Gravlaxsås 4 port
3 msk (dijon)senap
1 msk socker/aspartamfritt sötningsmedel
1 krm salt
1 krm nymald vitpeppar
1 msk vinäger
1 dl hackad dillBlanda i en skål och tillsätt så
1 dl rumsvarm olja
i en tunn stråle medan du vispar, eller lite och lite i taget med ordentlig mixning emellan.
Innan mor och far flyttade brukade hela firmans personal njuta av Hovs julbord efter fredagens julmarknad. Det var tider det!

Inga kommentarer: