I tisdags skrev Aftonbladet en stor artikel (bild nedan), du kan läsa här, om hur vi luras köpa t ex odlade bär och mat tillverkad i tyska fabriker under etiketten Svenskt mathantverk AB på julmarknader och mässor över hela landet.
Svenskt mathantverk AB är en av de största aktörerna och de finns i Väsby, fast lagret finns i Lillhärdal och hemsidan ser oerhört förtroendeingivande ut, titta bara:så här ser Eldrimners logga ut |
Två matprofiler i Min Lilla Stad Fia Gullriksson och Manne Mosten. Eget montage. |
Det var duktiga Fia Gullriksson, Jämtlands matambassadör som nu även är programledare för Meny, som la ett medborgarförslag till Östersunds kommun att ansöka om att bli Creative City of Gastronomy i UNESCOs nätverk hösten 2007. Gullriksson hade främst syftet att öka medvetenheten kring vår lokala mat, som också är god, ren och rättvis. Under 2008 antog Östersunds kommun medborgarförslaget. 2010 blev Östersund en Creative City of Gastronomy och sedan samma år även Sveriges första Matlandethuvudstad.
Detta lokala mathantverk kommer från fjolårets julmarknad på Jamtli, som det åter blir dags för nu i helgen. Tunnbröd och renhjärta är måsten från Jämtland att ta med till Skåne i jul |
För här har det satsats stort på just småskaligt mathantverk och att tillvarata dessa under lång tid och det finns flera aktörer som stödjer det, utöver alla som själva är mathantverkare. Bl a även Manne Mosten, som jag skrivit om tidigare. Han driver Kulitur, företaget som ger "matturism en ny dimension. Under resan får du uppleva den jämtländska kulturen med alla dina sinnen" med Taste workshop och annat för att lära mer om och avsmaka det jämtländska köket!
I Jämtland finns verkligen många små lokala matproducenter och de flesta känner i a f jag till, så här oroar jag mig inte för att luras att köpa falskt Svenskt mathantverk. Här kan du läsa mer om äkta svenskt mathantverk!
Eldrimners etikett ser ut så här |
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar